04 oktober 2021

De Italiaanse landsgrenzen over

De locatie van onze camping, in Fiorenzuola di Focara, had Johan uitgekozen vanwege de slechts korte afstand tot onze bestemming van vrijdag 10 september '21, San Marino.

De camping lag slechts op een dikke 40 km van de grens van het land San Marino en 47 km van het oude stadscentrum van de stad San Marino... i-de-aal, dus!

In feite is het land San Marino slechts een berg groot en ligt de hoofdstad, San Marino, bovenop die berg, daarrond ligt Italië... In totaal zijn er 9 gemeenten op die berg en wonen er 34.000 inwoners. Vanwege het taxfree shoppen is het een paradijs voor shoppers... maar aangezien wij geen shoppers zijn, hebben we dat niet gedaan en hebben we ons hier verder niet in verdiept... Wij bezochten het land voor zijn historisch centrum... en uit nieuwsgierigheid ;o)
Aan de benzine was niet te zien dat het er taxfree is: de diesel stond, toen wij er waren, rond € 1,40/liter en er waren alleen tankstellen van onbekende merken. In Italië stond de diesel € 1,52/liter.

Het gedeelte van San Marino dat wij verkend hebben, ligt binnen de oude stadsmuren en op Monte Titano. We konden ver Italië in kijken, al was het een beetje heiig (foto 1). Het was die dag in ieder geval warmer én droger dan voorspeld: onze lange broeken waren zeker niet nodig geweest...

Eigenlijk deden we het rustig aan daar in San Marino: we deden wat terrasjes, slenterden in plaats van wandelden en aten een ijsje maar we deden wel ieder straatje van het historische stadscentrum.

Ineens vroegen we ons af of Game of Thrones in San Marino gefilmd werd. Dat blijkt niet het geval. Ze filmden overigens ook niet in Italië. We besloten dat de middeleeuwse steden waar wél gefilmd werd er ook nét een beetje anders uitzien qua architectuur... en de architectuur van de Italiaanse, vaak Etruskisch, verschilt dan ook nog eens van wat we in San Marino zagen... maar deze dwergstaat heeft dan natuurlijk ook al een eigen identiteit sinds 301, het jaar dat de staat ontstond.

Natuurlijk zagen we ook de drie torens van San Marino: La Guaita (11e E, foto 2), la Cesta (13e E) en il Montale (14e E). Tot aan die laatste wandelden we wel niet meer.

Na ons bezoek aan San Marino-stad wilden we boodschappen gaan doen, maar we hebben nog serieus moeten zoeken naar een supermarkt! In Oud-San Marino lagen enkel toeristische kitschwinkels, onderweg naar beneden lagen enkel boutiques en garages voor chique automerken en terug in Italië zaten we al snel op de snelweg en die in "ons" dorp was gesloten... Uiteindelijk vonden we een Lidl in Pesaro...

Met San Marino te bezoeken, kunnen we weer één land toevoegen aan de landen die we bezocht hebben. We hebben er nu 48 op ons lijstje staan. We waren nog maar in 19% van alle landen van de wereld (volgens de app)... We hebben dus nog wel wat te doen!

...en Ine kocht een wel heel bijzonder olifantje, een "olifeendje" (foto), bij de San Marino Duck Store...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten