06 oktober 2021

Dag 10 Septemberreis 2021

Onze tiende dag van onze septemberreis werden we wakker in Assisi (foto 1). We braken weer alles af op de camping en reden twee kilometer verder, naar het historische centrum van Assisi. Om te parkeren, moesten we goed uitkijken dat we niet in een overdekte parkeergarage terecht kwamen: er stond immers een dakkoffer op onze Kangoo.

We bezochten in het bedevaartsoord verbonden met de heilige Franciscus (van Assisi) geen enkele kerk of museum. Daar hadden we niet zo'n zin in. We slenterden door het stadje en genoten zo van de gevels, de panorama's en de steegjes. Het weer was zalig goed en het zoete gebak voor bij de koffie was heerlijk.
Toen we onze parkeerplaats gingen betalen, schrokken we ons wel kapot... € 88,00 ! Blijkbaar had de sensor van de slagboom bij het binnenrijden, een dikke twee uur eerder, ons gekatalogeerd als "bus"... en daarvoor was het tarief € 88/dag. Gelukkig was er een parkeerwachter, die ons het juiste kaartje gaf... € 2,20/uur was toch een gepaster tarief voor onze Kangoo, oké, mét dakkoffer, maar toch aanzienlijk kleiner dan een bus...

Assisi bleef de enige plaats in Umbrië die we bezochten. Na het stadsbezoek reden we immers een heel stuk alvorens opnieuw te stoppen... dat deden we pas in Toscane.

In Chiusi zetten we voet op Toscaanse bodem (foto 2). We maakten een kleine wandeling in het stadscentrum van de oorspronkelijke Etruskische stad, die op een heuvel ligt. Nadien reden we langs Sarteano en Radicofani waarvan we niet het dorpje bezochten, maar het fort van beide dorpen vanop een afstand bekeken.

Het dorpje Abbadia San Salvatore bezochten we wel. Het duurde wel een tijdje alvorens we het historische centrum gevonden hadden... de bordjes doken op en verdwenen... In het dorpje is er nog een hele wijk zoals die er in de middeleeuwen was (foto 3): smalle straatjes, smalle huisjes, hoge gevels, bloempotten en wasgoed tegen de muren... even terug in de tijd... al waren we héél blij dat de riolering niet meer zo was dan in de middeleeuwen ;oD

Op een terras in Abbadia San Salvatore kregen we de eerste keer te maken met de Italiaanse stijfkoppigheid (of hoe moeten we dat noemen?)... Ine wilde graag een latte macchiato. Johan had die ook duidelijk besteld en de bestelling werd juist herhaald, maar toch kreeg ze een caffè macchiato... omdat het in Italië 'not done' is om na een bepaald uur zoveel melk in de koffie te drinken... klant is in Italië niet koning...

 

Onze autorit van zo'n 200 km stopte aan camping el Soline in Casciano, waar we een campeerplek uitkozen voor vijf nachten... en alles wat we die ochtend "afgebroken" hadden weer opbouwde.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten