29 september 2021

Dag 4, Italië

Via een uitgestippelde autoroute uit één van onze reisgidsen reden we 6 september van Predazzo naar Völs am Schlern / Fiè allo Sciliar... inderdaad een dorpje met twee namen, enfin, met een Duitstalige en met een Italiaanstalige naam... In de regio Zuid-Tirol wordt er immers Duits, Italiaans en Ladinisch gesproken. De regio is ook nog maar sinds 1919 van Italië.

Het was onze bedoeling om een wandeling van 2,5 uur te maken vanuit het stadje. Het 's ochtends klaar geraken en de omweg voor de autoroute hadden sowieso langer geduurd dan verwacht, maar een parkeerplaats vinden, bleek onbegonnen werk. Er waren genoeg parkeerplaatsen in het stadje, maar je mocht er maar erg kort staan... zeker niet de tijd die wij zouden nodig hebben voor onze wandeling... en de parkeerplaats in het volgende dorpje die werd aangegeven, was vol... maar dat was ook een lachertje: er waren maar een tiental parkeerplaatsen... Enfin, op een gegeven moment besloten we om een parkeerplaats te zoeken bij Schloss Prösels / Castello di Presule (= kasteel Prösels), dat op onze wandelroute lag.

Bij het gotische kasteel was gelukkig wel nog parkeerplaats. Ondertussen was het ook middag en moetsen we wat eten. Dat deden we op het terras aan kasteel Prösels... en dat was er zalig! We zaten fijn in de zon, met een geweldig 360°-uitzicht : kasteel, bergen, groene wijnvelden en akkers zo ver je kon kijken... en zo ging de tijd snel voorbij en nam de zin om een lange wandeling te maken steeds meer af.

We wandelden wel nog een stukje van bij het kasteel vandaan, maar eerder om mooie uitzichten op het mooie kasteel te zoeken in plaats van echt te wandelen (foto)... We hadden ondertussen dan ook besproken dat we naar Bozen / Bolzano, de hoofdstad van Zuid-Tirol zouden gaan in plaats van te gaan wandelen.

Bozen bleek een gezellig stadje, maar heeft geen echt geweldige bezienswaardigheden... Wat we wel persé wilden zien, waren enkele overgebleven gebouwen en bouwwerken uit de fascistische tijd (1922-1943). Zo zagen we onder andere een bioscoopgebouw en een overwinningsboog... inderdaad, een overwinningsboog... vreemde gewaarwording, voor ons de eerste keer dat we deze vorm van architectuur zagen... en ervan walgden...

Onderweg naar de camping hingen er dikke wolken tegen de verschillende bergen die we passeerden. Het druppelde ook op verschillende plaatsen. In Predazzo was het droog gebleven en bleef het verder ook droog die avond en nacht.

's Avonds volgde de routine die vele avonden nadien ook zou volgen : de auto omvormen tot slaapkamer, kleren (vanuit de dakkoffer) klaarleggen voor 's anderendaags, koken, afwassen, een handwasje doen en lezen en/of een kruiswoordraadseltje...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten