24 september 2016

Meren & Gruwel

Na twee dagen nationaal park Biebrza was het tijd om weer verder door Polen te trekken! 

We trokken (vrijdag 16/09/'16) wat meer westwaarts, naar de regio "Mazurië", waarmee we toch nog steeds in het noordoosten van Polen bleven.

De regio Mazurië is onder andere bekend omwille van het "Mazurisch Merenplateau". De regio ligt vol grote en kleine meren, die vervolgens vaak ook nog verbonden zijn met kanaaltjes. Hierdoor is het mogelijk om een heel eind te varen en zeilen... en dat maakt de regio toeristisch erg in trek!

Op de middag brachten we een bezoekje aan het stadje Giżycko. Naast een immens meer (zie foto 1) was er niet zo heel veel te zien. Toch vonden we het een fijne stopplaats om even rond te lummelen en te lunchen. Het was flink warm die dag!

Na het bezoek aan Giżycko trokken we een stukje verder door Mazurië. We gingen naar een andere trekpleister, naast de meren, waar de regio voor bekend staat, namelijk "Wolfsschanze".

"Wolfsschanze" of "Wolf's Lair" in het Engels ligt tegen het kleine dorpje Gierłoż. Nu wonen er zo'n 24 mensen. Tijdens WOII woonden er véél meer mensen... "Wolfsschanze" was één van de Führerhauptquartieren... "Führer...", inderdaad, dat verwijst naar Hitler. Wolfsschanze is één van de dertien hoofdkwartieren van Hitler en zijn "Wehrmacht".

We gingen ook overnachten op de camping van Wolfsschanze. Dit kostte ons welgeteld 10 PLN ("złoty" = € 2,32) méér dan als we het enkel gingen bezoeken! Bij het camperen (50 PLN) was namelijk de toegang (15 PLN p.p.) en het parkeren (10 PLN) inbegrepen! Het aantal douches (één voor de vrouwen, één voor de mannen) was wel érg weinig, maar verder was er evenveel/even weinig luxe dan op de andere camping waar we verbleven! ... en voor € 2,32 gingen we ook niet gaan klagen over het feit dat er maar één douche was!

Nadat we een fijn plekje uitgekozen hadden op de camping (tussen de eiken en dennen) gingen we Wolfsschanze verder ontdekken.

Wolfsschanze / Wolf's Lair (= Wolvennest) bestaat in hoofdzaak uit (na WOII-) vernietigde bunkers. Slechts één gebouw is enigszins bewaard gebleven en gerenoveerd, namelijk de vroegere verblijven van de officiers. Hierin is nu het restaurant en het (heel eenvoudig) hotel ondergebracht.

In het boekje dat we kochten over dit Hitlerhoofdkwartier staan twee routes. We deden enkel de route met de meest belangrijke bunkers/gebouwen. We moesten immers ook nog onze tent opzetten... en dat is fijner als het nog licht is.

We wandelden langs bunkers waarin het secretariaat gevestigd was, waarin de persoonlijke adjudanten van Hitler verbleven, langs de garages, het magazijn, de bunker van Hitler (foto 2), de bunker en het huis van Göring, de gastenverblijven-bunker en meer.

De bunkers zijn volledig kapot en er binnen gaan, kan enkel op eigen risico... maar dat risico namen we niet! Bovendien zijn alle bunkers leeggehaald.
Wat opvallend was, was dat de muren van bijvoorbeeld het secretariaat slechts een halve meter dik waren en de muren van Hitler zijn bunker 8 meter dik waren!
Hitler verbleef er niet heel de tijd, maar met tussenpozen, van 24 juni 1941 tot 20 november 1944.

Het hele domein werd heel erg goed afgeschermd. Zelfs vanuit de lucht was Wolfsschanze niet te zien doordat de bunkers de kleuren van het heersende seizoen kregen en er over de wegen in het domein netten gespannen waren in diezelfde seizoenskleuren... Naast het domein lag een luchthaventje. Eens van de landingsbaan af kon iedereen er verdwijnen aan het zicht van de vijand en van de anderen...

Op 20 juli 1944 werd in Wolf's Lair een aanslag op Hitler gepleegd door één van zijn officieren (meer info). Hitler overleefde deze.

De hele omgeving gaf een erg onwezenlijke indruk. Het is heel moeilijk om voor te stellen hóe het er was tijdens WOII... hoe alles op die manier georganiseerd werd dat het hoofdkwartier zo lang heeft bestaan... hoe het mogelijk was voor de mensen die hier verbleven, enigszins normaal te kunnen leven (of net niet)...

...en of dit nu, in deze tijd, niet meer zou kunnen???? daar zijn wij nog niet zo zeker van! ... In 1938 werd Hitler nog verkozen als "man van het jaar" door 'Times magazine'. Hij was geliefd, maar had wel al de plannen om concentratiekampen ed. te maken... Wie weet, doet een 'populaire politicus van deze tijd' zich ook heel anders voor en valt pas achteraf op wat hij/zij allemaal van plan was...

Het was niet druk op de camping in Wolfsschanze... Het is ook wel een vreemde plek om te overnachten... Slechts drie andere koppels deelden de camping met ons, waardoor het er fijn rustig was!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten