25 september 2016

Het kasteel van Malbork

Nadat we, op zaterdag 17-9, Wolfsschanze verlieten, reden we zo snel als mogelijk was, zo'n 190 km, naar Malbork... of "Mariënburg" in het Duits. In 1309 nam namelijk  "De Orde van de Duitse Ridders van het Hospitaal van de Heilige Maria in Jeruzalem", kortweg 'de Duitse Orde' zijn intrek in de stad.

Die Duitsers bouwden Kasteel Malbork / Mariënburg en verbleven er tot in 1455. Tijdens de "Dertienjarige Oorlog" (1453-1466) namen de Polen het heerschappij over. 
Bij de "Eerste Poolse Deling" (1772) ging de stad naar de Pruisen en na de landsverdeling na WOII (1945) werd Malbork weer Pools. 
Tijdens deze hele periode werden veranderingen aangebracht aan het kasteel. Het werd voornamelijk ook steeds groter. Het kasteel werd nooit ingenomen door rivaliserende strijdkrachten.
In de 19e eeuw werd het kasteel al gerenoveerd, maar tijdens WOII werd het kasteel ernstig beschadigd. De renovatie startte al vrij snel. Het is sinds 1997 UNESCO werelderfgoed.

Het kasteel is met z'n 21 hectare het grootste middeleeuwse kasteel van Europa. Het had rondom het hele complex water. Deels was dit de rivier Nogat, deels waren dit grachten. Na het oversteken van deze eerste hindernis kwam men in de "Beneden- of Voorburcht" terecht met de stallen, een kerk, woningen voor bedienden enz. Deze Benedenburcht beslaat zo wat de helft van de hele oppervlakte.
De "Middenburcht" en de "Bovenburcht" sluiten op elkaar aan en liggen in de Benedenburcht en waren óók omgeven met grachten.
In de Middenburcht bevond/bevindt zich het paleis van de "grootmeester". Via een (bij de inkomprijs inbegrepen) audioguide werden we doorheen zijn vertrekken geloodst: zijn privévertrekken, zijn werkkamers, de winter- en zomerrefter waar het volk moest wachten om geroepen te worden voor een afspraak met de grootmeester, een grote keuken, een balzaal, een refter, een privékapel enz. De audioguide was héél uitgebreid... en liet foetelen niet toe ;o)

Tussen de Middenburcht en de Bovenburcht (foto 2) bevindt zich opnieuw, jawel, een gracht. In die Bovenburcht verbleven de Ordeleden. Er is daar opnieuw een keuken met bijgebouwen, een refter, allerlei kamers, een kerk, een molen enz. Aan de buitenkant van de Bovenburcht staat een gigantisch Mariabeeld in de gevel.

Toen we in de Bovenburcht rondliepen, waren we de audioguide moe. Het was té veel! ... en we hadden ook al erg veel tijd doorgebracht in het kasteel. We zijn dan zelf onze eigen weg beginnen gaan : wat een immens groot kasteel!

Toen we het idee hadden alles? / genoeg! gezien te hebben gehad, verlieten we het kasteel en stapten we terug de auto in om nog zo'n 65 km te rijden, richting Gdańsk. Het was de bedoeling geweest om ook nog een gedeelte van het centrum van Gdańsk te bezoeken, maar daarvoor was het te laat geworden.

Het gedeelte voor tenten (en niet voor mobilhomes (NL= campers) op de camping waar we één nacht zouden verblijven, was een grote heuvel vol met dennenbomen. We mochten zelf een plekje zoeken... en dat deden we dus... Dit duurde wel even want het was niet overal even "waterpas".
Na alles weer "op te zetten" aten we fastfood in het naburig gelegen strandcomplex... dat mocht eens ;oP

Geen opmerkingen:

Een reactie posten