28 oktober 2024

Derry - Londonderry (deel 2)

Zondag 22-09-2024:

Na vele uren met de voormalige problemen van Derry bezig geweest te zijn, trokken we nog verder terug de tijd in: na een erg late lunch gingen we de 400 jaar oude stadsmuren van Derry ontdekken... Derry is overigens nog de enige Noord-Ierse stad die nog volledig ommuurd is... 

Derry was eeuwenlang het toneel van de strijd om de macht. De eerste ommuring bestond uit aardwerken die in 1566 werden aangelegd. In 1608 faalde deze ommuring. Na een zorgvuldige planning werden de huidige muren tussen 1613 en 1618 gebouwd. Hiervoor werd voornamelijk materiaal uit de ruïnes van middeleeuwse kloostergebouwen gebruikt. Ondanks belegeringen in 1641, 1649 en 1689 door de Britten en Schotten werden de stadsmuren van Derry nooit verwoest! 

Over de stadsmuren van Derry kan je volledig wandelen. Na de laatste uitbreidingen van de muur waren er tien (vierkante) artilleriebastions en zeven poorten. Twee van die stadspoorten hadden ooit een ophaalbrug. De muren zijn uitgerust met krachtige verdedigingswerken. In totaal is de muur 1431 meter lang. Ze is 7,3 meter hoog. Op verschillende plaatsen staan nog kanonnen opgesteld.

Nadat we gegeten hadden liepen we naar de Ferryquay Poort om onze verkenning van op de stadsmuren te starten. Dit was het meest logische startpunt omdat we gezien hadden dat daar ook een supermarkt lag... en dat was voornamelijk handig om onze wandeling te eindigen. We wandelden kloksgewijs.

Die Ferryquay poort had oorspronkelijk twee torens aan weerszijden en een ophaalbrug. Het poortgebouw diende als stadsgevangenis. Daardoor is de stadsmuur er heel erg breed. De weg onder de Ferryquay poort leidde naar, zoals de naam van de poort al doet vermoeden, de eerste ferry over rivier de Foyle.

Van op de stadsmuren passeerden we de St. Columb's Kathedraal. Deze werd ook in de 17e eeuw gebouwd, binnen de stadsmuren. Omdat ze zo dicht tegen de muur aanstaat, werd ze tijdens belegeringen ook gebruikt voor opslag van artillerie.

De kathedraal is protestants en was de eerste in Noord-Ierland na de 'reformatie', het moment dat er meer protestanten dan katholieken in Noord-Ierland waren.

Tussen 'Double Bastion' en 'Royal Bastion' keken we uit over "the Bogside", het voormalig moeras waar de katholieken (minderwaardig) gehuisvest werden, waar "Free Derry" lag en waar veel van 'the troubles' uitgevochten werden. We zagen dus waar we eerder die dag overal geweest waren... de muurschilderingen waren duidelijk te zien vanop de stadsmuren waardoor we gemakkelijk onze route zagen.

Even verderop passeerden we, het binnen de stadsmuren gelegen, 'Memorial Hall of the Apprentice Boys of Derry'. Dit is momenteel een museum dat "de leerlingen van Derry", die hier ooit naar school gingen, herdenkt, maar ook de slachtoffers uit WOI worden er herdacht. 

Organisatie "Apprentice Boys of Derry" werd opgericht nadat 13 van de leerlingen van deze school de stadspoorten gesloten hadden voor een opstand tegen Derry. Door dit te doen, keerden ze zich in feite tegen koning Jacobus II... Zeker in de loop der tijd werd deze vereniging een radicale protestantse, pro-Britse groepering. In het gebouw kwamen ook leden van de Oranjeorde samen... deze verenigingen waren, met hun vele marsen en extreme ideeën, vrij regelmatig aanstokers van problemen met hun 'buren' uit de Bogside. Waarschijnlijk vliegt er nog wel eens iets over de muur in de richting van dit gebouw. Tegenover het gebouw werd namelijk, als enige plaats op de stadsmuren, hekwerk aangebracht...

We vervolgden onze tocht over de muren en passeerden onder andere ook het 'Tower Museum'. Dit museum heet zo omdat het, in de vorm van die toren op de plaats van de oorspronkelijke buskruittoren werd gebouwd. 

De twee exhibities die in Tower Museum gevestigd zijn, hebben helemaal niks te maken met de oorspronkelijk "O'Doherty Tower"... trouwens wel héél gevaarlijk om het buskruit zó dicht bij de stadsmuren op te slaan, niet? Oké, het ligt dan dicht in de buurt om te gebruiken bij tegenaanvallen... maar als de toren ontploft...

Even verderop dan deze O'Doherty Tower ligt, buiten de muren, de Guild Hall, waar we 's ochtends ons stadsbezoek startten.

De laatste poort en bastion die we tegenkwamen, waren de 'Shipquay Poort' en 'Water Bastion'. Rivier de Foyle kon, oorspronkelijk, tot tegen deze kant van de stadsmuur stromen. Schepen konden daardoor ook dicht bij de muren aanmeren en uitgeladen worden. Nu ligt de rivier veel verder van de murr af. Aan het cultureel centrum 'Millennium Forum' kwamen we een opmerkelijk beeld tegen, "Looking in, Looking out" van kunstenaar A. Gormley.

Oorspronkelijk waren er drie van dergelijke beelden opgezet voor een tijdelijke expositie op de 'Church Bastion', bij St. Columb's Kathedraal, nu staat er nog één, tussen de 'Shipquay Poort' en 'Water Bastion'. Dit ene resterende beeld werd geschonken door de kunstenaar aan Derry.

Uitleg over de beelden/het beeld: De ene kant van elke figuur keek naar de stad en de andere kant naar het protestants stadsdeel the Fountain, de Bogside en de oorspronkelijke Ebrington-kazerne. De figuur vertegenwoordigde de twee gemeenschappen, de katholieke Ieren en Britse protestanten, verdeeld door religie, cultuur en politiek, maar verenigd door geloof en door lid te zijn van het menselijk ras. De holle oogkassen nodigden de kijker uit om de twee tegenover elkaar liggende landschappen te verkennen. De beelden lokten tijdens de tijdelijke tentoonstelling sterke reacties uit van de burgers van Derry. Aan het einde van de tentoonstelling werden alle figuren verkocht. Vanwege de reacties schonk Gormley één figuur aan de stad.


Nadien gingen we dus enkele kleine boodschappen doen en wandelden we terug naar ons appartement. We hadden laat en best flink geluncht waardoor Johan geen grootse avondmaaltijd hoefde te maken... maar voor Ine waren het wel héél veel calorieën die er geserveerd werden! Ine kocht voor haar namelijk de kant-en-klare sticky trofee pudding met een pot 'custard', die ze al vaak gezien had bij, Marks & Spencer's... de pudding ging in de oven en de custard in een pannetje en... Mmmmmm... Johan at iets gezonder, maar kreeg ook een beetje van Ine haar "avondmaal"...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten