In vergelijking met andere vliegreizen, konden we ditmaal “lang” blijven slapen. De wekker stond om half 7, wat nog ruim op tijd was voor een vlucht om 10:20 uur vanuit Zaventem. Om in te checken stonden er nog geen wachtenden bij de balie van Aer Lingus, de Ierse luchtvaartmaatschappij.
We vlogen vanuit Gate B, de gate van waaruit de niet-"schengenvluchten" vertrekken… en Ierland is dan wel een EU- (en dus "Schengenland"), maar Groot-Brittanië is dat niet… en vanuit Ierland geraak je héél gemakkelijk in Northern Ireland (GB), dus is die extra identiteitscheck dus nodig…
We vlogen iets te laat van Zaventem weg, maar landden te vroeg op Dublin Airport. We hadden op voorhand, via SunnyCars.nl, onze autohuur geregeld: zij zijn van tarieven best oké en hebben verzekeringen die maken dat je echt goed verzekerd bent en € 0,00 aan franchise hebt bij schade of pech. Zij hadden blijkbaar een deal met Hertz, want daar moesten we onze huurauto gaan afhalen. Hiervoor moesten we vanuit de luchthaven een shuttlebus naar hun kantoor nemen. Daar moesten we best lang aanschuiven, alvorens onze Fiat 500 in ontvangst te kunnen nemen… en inderdaad, dat zijn kleine autootjes, eigenlijk net te klein voor de bagage die we bijhadden, maar ja, als je via een andere organisatie alles regelt, gaan ze je niet de grootste auto van een bepaalde categorie geven…
Enfin, Johan had voor deze eerste dag niet veel op het programma gezet : We gingen boodschappen doen voor de eerste dagen en bezochten “Hill of Tara”. Deze “heuvel van Tara” lag op een klein uurtje rijden van de luchthaven van Dublin.
Alvorens de heuvels te gaan bekijken, gingen we nog iets eten. Johan nam een panini en Ine bestelde een “sticky tofee pudding” met “custard”. Die custard (warme vanillevla) was op, dus ging Ine voor ijs en slagroom. Ine zou op haar eerste dag in Ierland al haar favoriete dessert eten! …maar toen bleek de sticky tofee pudding óók op! …dus werd het een stuk carrot-/wortelcake met ijs en slagroom: ook lekker…
De Hill of Tara bekijken zou je eigenlijk vanop een hoogte moeten doen:
Je kan dan de overgebleven 'ringen' in het landschap zien van de ringforten die er stonden... maar zelfs van op de grond zijn die ringen goed te zien...
"De Hill of Tara staat bekend als eeuwenoude zetel van de macht op het eiland. Boven op de heuvel hielden 142 koningen toezicht op hun koninkrijk. Letterlijk, want op een heldere dag kun je de helft van de county's van Ierland zien liggen!
De opstaande randen van deze ooit zo dominante ringforten bieden meer dan alleen een adembenemend uitzicht over het groene landschap van county Meath. Ze herbergen oude verhalen over koningen, goden en heilige rituelen. Al sinds de voorchristelijke tijd was dit een belangrijke plek voor aanbidding en bovendien de zetel van de macht. De plek loopt over van mythen en legenden die het eeuwenoude oosten van Ierland zo eindeloos boeiend maken.
Dit was echter geen normaal koningschap aangezien er geen familielijn werd gevolgd. De koning van Ierland werd gekozen door de Lia Fail, oftewel de 'steen van het lot'. Volgens de Ierse mythologie werd deze kroningssteen door oude Keltische goden, de Tuatha Dé Danann, meegenomen naar de Hill of Tara. Dit was een van hun heilige voorwerpen. Het verhaal gaat dat de steen een groot gebrul laat klinken als hij aangeraakt wordt door de wettige koning van Tara.
Tussen 4000 en 2500 voor Christus geloofde de bevolking van Tara dat de heuvel toegang verschafte tot het hiernamaals en dat het de plek was waar goden onze wereld binnentraden. Dit verhaal van het hiernamaals was zo belangrijk voor het koninkrijk dat de hoge koningen van Tara tijdens hun inwijding symbolisch moesten trouwen met de godin Medb om koning te kunnen worden! Er werd namelijk aangenomen dat Medb afkomstig was uit het hiernamaals.
Deze belangrijke heidense religie in Tara leidde ook tot een historische ontmoeting tussen St. Patrick en de hoge koningen op de Hill of Tara. Volgens de overlevering reisde St Patrick, tijdens zijn missie om het christendom te verspreiden in Ierland, hiernaartoe om de heidense koning Laoghaire op de belangrijkste plek van hun religie te vertellen dat het christendom Ierland had bereikt."
Het was zeker niet warm maar ook niet koud op onze eerste uren in Ierland. Er stond wel heel wat wind en het was zwaar bewolkt. We dachten dat dat waarschijnlijk het weer zou zijn dat we er het meest zouden krijgen... maar dat werd toch anders.
Die eerste nacht verbleven we bij "Tara View Apartments", een klein appartementje.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten