24 maart 2022

"Evacuatie van vulkanisch eiland in Azoren na duizenden lichte bevingen"

Ine is het al enkele dagen aan het volgen: het beeft meer dan anders op São Jorge... volgt er een vulkaanuitbarsting!?
"Sao Jorge, een Portugees eiland in de Azoren, werd de voorbije dagen getroffen door duizenden kleine aardbevingen en de vrees voor een zware aardbeving of vulkaanuitbarsting neemt toe. De autoriteiten zijn begonnen met de evacuatie van inwoners die onderaan de kliffen langs de kust wonen.

Sinds zaterdag zijn op het vulkanische eiland al meer dan 2.000 aardbevingen met een kracht tussen 1,6 en 3,3 geregistreerd. Dat meldt CIVISA, het vulkaanobservatorium van de regio.

De kleine bevingen, die voorlopig geen schade hebben aangericht, werden waargenomen langs de vulkanische Manadas-kloof op het eiland, die in 1808 voor het laatst tot uitbarsting kwam. In 1980 werd het eiland getroffen door een zware aardbeving, die ernstige schade veroorzaakte.

CIVISA verhoogde het vulkaanalarm van vier naar vijf, wat aangeeft dat de kans op een uitbarsting “reëel” is. Het aantal aardbevingen is hoger dan normaal, klinkt het."


In september 2014 reisden we naar de Azoren. We bezochten São Jorge slechts kort: tijdens een walvisexcursie lunchten we op dit eiland. We waren toen van op het eiland Pico vertrokken.

De eilanden liggen op het drieplatenpunt van de Noord-Amerikaanse Plaat, de Afrikaanse Plaat en de Euraziatische Plaat... vandaar dat het op die eilanden heel normaal is als er aardbevingen zijn... enkel niet in die hoeveelheid en "hevigheid"... De eilandengroep is ontstaan door vulkanisme en ieder eiland is dus een aparte vulkaan. De laatste uitbarsting van een vulkaan was rond 1950 op het eiland Faial.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten