14 oktober 2021

Donderdag 16 september : Dag 14

De veertiende dag van onze Italiereis gingen we opnieuw een stukje Toscane ontdekken.

Om een korte maar bijzondere wandeling te gaan maken, reden we een stukje voorbij het Zuid-Toscaanse Pitigliano. We wandelden een kort stukje van de Via Cava Fratenuti, een oude Etruskische weg. Om op de weg te geraken, moesten we eerst een riviertje oversteken over stapstenen. We kwamen dan al snel in een kloof terecht. De weg is immers deels door de tufstenen rotsen uitgehouwen (foto 1). Op sommige plaatsen is de kloof 15 à 20 meter hoog

De Etrusken gebruikten de wanden van hun holle wegen en de grotten o.a. om hun doden in te begraven. Op de bodem van hun wegen werden vernuftige systemen (zeker voor die tijd!) gemaakt om water af te leiden, om eenvoudiger materiaal bergop / bergaf te vervoeren enz. In dit filmpje, dat overigens niet van ons is, kan je veel van de holle weg zien. Het erg vochtige weer en de vochtige bosgrond maakten dat deze korte wandeling best zwaar was.

Na de wandeling reden we het korte stukje terug naar Pitigliano. Deze middeleeuwse stad ligt bovenop een heuvel (foto 2). We slenterden er, eigenlijk lukraak, door de steile, smalle, gezellige en mooie straatjes. 


Onze laatste stopplaats van die dag was Cascate del Mulino... waar weer sterke zwavelgeur hing... en inderdaad dit was weer een natuurlijke warmwaterbron. Het was jammer dat het zwaar bewolkt en zelf wat regenachtig was. De locatie zou dan nog veel mooier zijn omdat het water dan feller van kleur zou lijken. 

De thermale baden zijn uitgestrekte kalkbekkens die door de eeuwen heen door het calciumrijke thermale water zijn ontstaan. Het heilzame water beschikt daarnaast ook over magnesium, carbonaat en algen, waardoor je huid zacht aanvoelt.
Het water stroomt van het ene niveau naar het andere, met een mooie temperatuur, zelfs in de winter, het zwavelwater dat afkomstig is van de natuurlijke bron hebben een temperatuur van 37 graden Celsius en geven veel voordelen op de luchtwegen, gewrichts-en bloedsomloop. Ook dermatologisch heeft het een gunstig effect.

We vonden dit het minst fijne badje van de drie die we bezochten: het was er druk en er was continu heen-en-weer-geloop, het water was niet zo heel warm... en het feit dat er massa's rode muggenlarven zwommen en leken te bijten, maakte dat we niet zo lang in het water bleven.

Die avond en nacht hing er een serieus onweer boven de regio waar we kampeerden... maar gelukkig hadden we geen schade en/of natte spullen!

PS: zoek Johan in de Cascate del Mulino

Geen opmerkingen:

Een reactie posten