Beetje geschiedenis:
De koffieboon werd ontdekt in de Ethiopische regio Kaffa, vandaar de naam. De drank koffie werd zo'n 1.200 jaar geleden, ontwikkeld in Ethiopië, brak door in Mokka en werd in China aangelengd met melk.
Varianten:
Koffie bestaat in drie varianten: arabica, robusta en liberica. Deze smaken verschillen en worden gebruikt voor verschillende vormen van koffie.
In de eerste eeuwen had koffie de vorm van een extract van de bonen dat werd overgoten met kokend water. Maar in de jaren 1650 kreeg men een idee doordat men in China melk in hun thee deden. Men deed hetzelfde met koffie en ging op zoek naar de juiste verhouding tussen melk en koffie. De melk nam de bittere smaak van de koffie weg.
De koffie kwam naar Europa toen de Ottomanen in 1526 Hongarije veroverden. In de decennia daarna verspreidde koffie zich langs de handelsroutes van het Ottomaanse Rijk naar Europa.
Koffie was zo goedkoop dat koffiehuizen toegankelijk waren voor rijk en arm. Er werd levendig gesproken aan de tafels, vooral over actualiteiten en politiek. Varianten:
Koffie bestaat in drie varianten: arabica, robusta en liberica. Deze smaken verschillen en worden gebruikt voor verschillende vormen van koffie.
- Arabica is de meest voorkomende variëteit en is goed voor 60 procent van de wereldwijde koffieproductie. De bonen worden nu in veel landen geteeld. Brazilië is de grootste producent. Arabica is licht en zoet en leent zich goed voor filterkoffie.
- De op een na meest voorkomende variant is robusta, die bijna 40 procent van de wereldwijde productie vormt. Robusta bevat twee keer zoveel cafeïne als arabica. In cafeïnevrije koffie wordt vooral robusta verwerkt. Het verwijderen van de cafeïne dempt ook de sterke smaak van deze boon. Robusta werd in de 19e eeuw ontdekt in zuidelijk Afrika en in de jaren 1890 erkend als variant. Hij wordt nu voornamelijk in Azië verbouwd.
- De minst voorkomende soort is liberica uit Liberia in West-Afrika. Deze plant is kwetsbaar en moeilijk te telen, dus het aanbod is beperkt.
Als we iets lezen over koffie denken we altijd aan de koffie die we in Ethiopië (oktober 2017) dronken. We dronken daar koffie in koffiebars, bij mensen thuis en "langs de weg". Koffie drinken in Ethiopië is een heel ritueel. De gedroogde koffiebonen worden vers geroosterd, het water wordt op een bepaalde manier én een vast aantal keren opgegoten enz. Als je bij mensen op bezoek bent, is het zelfs een ceremonie... snel een kop koffie gaan drinken, zit er daar niet in...
Op Jamaica, waar we drie keer waren, wordt ook koffie geteeld en gebrand. Op de Blue Mountains, het hoogste gebergte van het eiland wordt de exclusieve Jamaica Blue Mountain koffie geteeld. Johan is fan, Ine eigenlijk niet.
Thuis drinken we meestal de, 100% arabica, "Meestermengeling" van Maes Koffie. Hun koffies zijn erkend Vlaams streekproduct en hebben als benaming “Koffie uit het land van Loon”. Ze beschrijven hun Meestermengeling als pittige koffie met een typisch Limburgs accent.
De foto's in dit bericht zijn tijdens onze rondreis in Ethiopië genomen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten