13 juli 2024

Triskaidekafobie

Hopelijk heb jij geen triskaidekafobie... want dan is dit géén fijne dag...

Triskaidekafobie is de niet-realistische angst voor het getal dertien waardoor het getal het sociale leven van een persoon in ernstige mate ontregelt.

Het is niet helemaal bekend hoe de angst voor het getal 13 precies is ontstaan. Misschien komt het voort uit de bijbel. Tijdens het Laatste Avondmaal werd Jezus namelijk verraden door Judas, de 13e apostel. Ook in de Noordse mythologie wordt 13 gezien als ongeluksgetal. Hoewel het een raadsel blijft hoe de afkeer voor het getal dertien precies tot stand is gekomen, feit is wel dat veel mensen 13 ‘voor de zekerheid’ liever vermijden in het dagelijks leven.

Een paar weetjes over triskadekafobie:
  • Horrorschrijver Stephen King was extreem bang voor het getal 13. Niet alleen voor het getal zelf, maar ook voor losse getallen die opgeteld 13 waren. Zo stopte hij nooit met lezen op pagina 94 of 283.
  • Sommige vliegvelden hebben geen gate 13.
  • In Formule 1 en andere autosporten, zijn er geen motoren met nummer 13. Ook zijn er sporters die weigeren met nummer 13 te starten.
  • Luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines had aanvankelijk een ontwerp om een letter b te vormen met 13 bollen op de staart. Uit schrik voor ongelukken werd dit aangepast naar 14.
  • In de Verenigde Staten en Canada ‘bestaat’ de 13e verdieping in de meeste flat- en kantoorgebouwen niet. Je gaat dan gewoon van etage 12 naar 14 of er zit een verdieping tussen met een andere naam.
  • In de meeste vliegtuigen wordt gangpad 13 ook overgeslagen. Let daar maar eens op wanneer je de volgende keer een stoel uitzoekt.
  • In China wordt 13 niet gezien als een ongeluksgetal, maar 4. De klank van dat woord lijkt namelijk op de klank die in de Chinese taal gebruikt wordt voor ‘dood’.
  • Zanger André Hazes weigerde op te treden op vrijdag de 13e.
en neen,
wij hebben geen angst of vreemde gedachten bij het getal dertien.
We zijn overigens een koppel geworden op een dertiende... 13-05-1996

Geen opmerkingen:

Een reactie posten