20 juni 2024

UV Index 11 & 12 : Zeer ongezond

 

De weersvoorspellingen voor Cyprus zijn niet goed... 
...niet goed omdat het veel te heet wordt, maar ook omdat de UV Index / zonkracht veel te hoog ligt om gezond te zijn... want de temperaturen die hierboven te zien zijn, zeggen nog niks over de gevoelstemperatuur en de windsnelheid... die lees je er hier bij... Het voelt steeds nog enkele temperaturen warmer aan dan het wordt én het is praktisch windstil...
Veel wandelen, zal er dus niet in zitten... helaas!
maar ach, we zijn wel weg natuurlijk! 

NOG TWEE DAGEN!

VROEGER, HETER EN BRUTALER (uit DIT artikel uit De Morgen van 19 juni '24):
"...Want terwijl we hier snakken naar wat zon en warmte, willen landen als Griekenland en Cyprus het gerust met wat minder doen. Daar is het momenteel een pak warmer dan normaal. Peeters hoort van haar collega’s ter plaatse dat records niet gebroken maar “verpulverd” worden of dat hittegolven er nu “brutaal” zijn. “Hittegolven kennen ze wel in Athene, maar sinds de metingen in 1890 vonden die nog nooit eerder plaats voor 15 juni. En mijn Cypriotische collega meldt al de tweede hittegolf deze maand.”

Die “uitzonderlijk vroege” hittegolf zette het dagelijkse leven in Griekenland vorige week op pauze. Scholen gingen preventief dicht, thuiswerk werd aangemoedigd en trekpleisters zoals de Akropolis waren tijdens de warmste uren niet toegankelijk: kwestie van geen hordes toeristen in de blakende zon te laten aanschuiven op de eeuwenoude trappen. Niet zonder reden: de afgelopen dagen kwamen in Griekenland al zeker zes toeristen om het leven. Sommigen gingen zonder bescherming tegen de hitte wandelen, waardoor ze onwel werden en een fatale val maakten.

Op Cyprus meten ze met 45 graden de hoogste temperatuur in juni ooit, zo’n 10 graden warmer dan normaal. Vorige week woedde er al een eerste grote bosbrand. En Peeters voorspelt voor de zomervakantie geen beterschap: “Die landen kennen geen gematigd, maar een warm klimaat. Als dat alleen maar extremer wordt, dan krijg je excessen.”..."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten