13 juni 2024

Dag Fant!

Ine vindt Afrikaanse olifanten geweldig. Deze informatie interesseerde haar dan ook erg:
"Afrikaanse olifanten gebruiken een roep die uniek is voor de ontvanger, vergelijkbaar met een naam...

Olifanten produceren een brede waaier aan stemgeluiden, van luid trompetgeschal over laag gerommel tot zelfs voor ons onhoorbare infrasone geluiden waarmee ze over lange afstand communiceren. Biologen van de Colorado State University bevestigden nu met behulp van artificiële intelligentie hun vermoeden dat olifanten hun clangenoten een individuele roep geven, een naam dus.
Toen de onderzoekers opgenomen ‘roepnamen’ afspeelden, reageerden olifanten energiek en positief op opnames van hun vrienden en familieleden. Op oproepen die bedoeld waren voor onbekende olifanten reageerden ze veel minder enthousiast. Deze zogenaamde arbitraire communicatie, waarbij een geluid een idee weergeeft maar het niet imiteert, wordt beschouwd als een hogere cognitieve vaardigheid. De olifanten noemen elkaar vaker bij naam wanneer ze over lange afstanden communiceren, of wanneer ze met kalveren 'praten'...

De studie leert onderzoekers meer over de cognitieve capaciteiten van olifanten. "Als olifanten elkaar op deze manier aanspreken, bedenken ze in feite namen voor elkaar. Dat impliceert een zeker vermogen tot abstract denken", aldus de onderzoekers.
De onderzoekers konden niet vaststellen of verschillende olifanten dezelfde naam gebruiken om naar hetzelfde doelwit te verwijzen."


Hierboven zie je één van onze filmpjes van een ge-wel-dig samenzijn van verschillende groepen olifanten (Namibië 2013)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten