02 mei 2024

Wolfsschanze

Het volgende lazen we gisteren op VRT NWS
In het noordoosten van Polen zijn stoffelijke resten van vijf mensen gevonden in het huis van nazi-kopstuk Hermann Göring in Wolfsschanze. Onderzoekers dachten dat het huis van Göring al volledig was doorzocht, maar toen een teamlid sporen van een houten vloer vond en begon te graven, werden al snel waterleidingen gevonden. Niet lang daarna kwam het team uit op een stukje schedel, waarna ze onmiddellijk de politie hebben gecontacteerd. De politie kon geen materiaal vinden dat wijst op een recent misdrijf. Hierdoor kregen de onderzoekers de toestemming om verder te gaan met hun opgravingen. Uiteindelijk werden vijf lichamen gevonden, mogelijk van een familie. Het zijn drie volwassenen, een tiener en een baby. Bij alle lichamen ontbraken de handen en voeten. Hoe en wanneer zij daar begraven zijn, is nog niet duidelijk. Het team van onderzoekers vermoedt dat de lichamen waarschijnlijk zijn begraven toen het huis al gebouwd was. Anders hadden degenen die de waterleidingen hebben gelegd, de lichamen moeten ontdekken (artikel). 

En kijk, dan is deze blog leuk! Wij zijn immers in Wolfsschanze geweest! En wel op 16 september '16, lazen we in dit blogbericht! We hebben het bezocht én er in overnacht!

Wolfsschanze was één van dertien Führerhauptquartieren die Hitler en zijn "Wehrmacht" had in Nazi-Duitsland. Het zat helemaal verborgen tussen de bossen. Maar er lagen verschillende bunkers, gebouwen en loodsen die verbonden waren met elkaar met zandwegen. Om te voorkomen dat dit vanuit de lucht te zien was, hingen er over die wegen, vastgehaakt in de bomen, camouflagedoeken. Net als de camouflagedoeken kregen de bunkers de kleuren van het heersende seizoen. Een stukje verderop van de bunkers was er ook een vliegveldje... Eens van de landingsbaan af kon iedereen er verdwijnen aan het zicht van de vijand en van de anderen... heel ingenieus allemaal en niet zichtbaar!
Wolfsschanze / Wolf's Lair (= Wolvennest) bestaat in hoofdzaak uit bunkers. Slechts één gebouw is enigszins bewaard gebleven en gerenoveerd, namelijk de vroegere verblijven van de officiers. Hierin is nu het restaurant, het (heel eenvoudig) hotel en sanitair blok ondergebracht.

Wij wandelden door Wolfsschanze, nadat we onze tent langs onze eerste, zwarte, Kangoo, opgezet hadden. We liepen zo langs bunkers waarin het secretariaat gevestigd was, waarin de persoonlijke adjudanten van Hitler verbleven, langs de garages, het magazijn, de bunker van Hitler, de bunker en ook langs dat huis van Göring, de gastenverblijven-bunker en meer.

Die bunkers zijn volledig kapot en er binnen gaan, kan enkel op eigen risico... maar dat risico namen we niet! Bovendien zijn alle bunkers leeggehaald, en is er dus toch niks in te zien.
Wat opvallend was, was dat de muren van bijvoorbeeld het secretariaat slechts een halve meter dik waren en de muren van Hitler zijn bunker 8 meter dik waren!
Hitler verbleef er trouwens niet heel de tijd, maar met tussenpozen, van 24 juni 1941 tot 20 november 1944. Op 20 juli 1944 werd in Wolf's Lair een aanslag op Hitler gepleegd door één van zijn officieren (meer info). Hitler overleefde deze.

De hele omgeving gaf een erg onwezenlijke indruk. Het is heel moeilijk om voor te stellen hóe het er was tijdens WOII... hoe alles op die manier georganiseerd werd dat het hoofdkwartier zo lang heeft bestaan... hoe het mogelijk was voor de mensen die hier verbleven, enigszins normaal te kunnen leven (of net niet)...

...en of dit nu, in deze tijd, niet meer zou kunnen???? daar zijn wij nog niet zo zeker van! ... In 1938 werd Hitler nog verkozen als "man van het jaar" door 'Times magazine'. Hij was geliefd, maar had wel al de plannen om concentratiekampen ed. te maken... Wie weet, doet een 'populaire politicus van deze tijd' zich ook heel anders voor en valt pas achteraf op wat hij/zij allemaal van plan was...

In ieder geval, we hopen nog ooit ergens te lezen van wie deze menselijke resten, die gevonden werden, zijn!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten