17 maart 2022

Dag 4 : verhuizen in Midden-Portugal

Na het ontbijt op dinsdag 8 maart '22 namen we, na drie nachten, afscheid van onze "houten villa" in Olho Marinho.

Na zo'n vijf kwartier naar het noorden rijden, kwamen we aan op onze eerste bestemming. Onderweg was het opvallend moerassig en nat, vonden we. Onze bestemming, 
Montemor-o-Velho, was duidelijk van veraf te zien: een grote burcht bovenop een heuvel (foto 1). 

De burcht / het kasteel van Montemor-o-Velho is het grootste van de streek en ook één van de grootste van Portugal. Er werd al over geschreven in 714 na Chr., toen de Moren het Iberisch schiereiland bezetten. De omgeving en burcht speelde een belangrijke rol tijdens de "Reconquista" en ook bij de stichting van het land Portugal.

We hoefden ons geen zorgen te maken over het doen van vele trappen om de burcht te bereiken... want dat zou niet gaan vanwege Johan zijn nog niet genezen middenvoetsbeentje en Ine haar versleten knieën... Vanuit het centrum van het dorp, met een parkeerplaats, kan je namelijk met roltrappen naar boven!
Achteraf bleek dat we ook met de auto naar boven hadden kunnen rijden, wat nog beter was geweest. De roltrappen gingen immers niet naar beneden, dat waren gewone trappen...

Toen we op die roltrappen stonden, voelden we alweer druppels. Gelukkig viel de bui nogal mee, al bleef die toch duren tot we terug beneden waren. 
We waren blij verrast dat er geen inkom gevraagd werd voor de burcht! Buiten de muren en een gerenoveerd kerkje was er wel niets meer over van de burcht... maar wel mooi!

Vanuit Montemor-o-Velho reden we naar Condeixa-a-Velha, waar de ruïnes liggen van de oud-Romeinse stad "Conimbriga" liggen.

Conimbriga was in Romeinse handen van 139 voor Chr. tot 468 na Chr. In de 2e eeuws was de pracht van de stads op z'n grootst. 
Deze Romeinse nederzetting is de grootste en mooiste van Portugal.
Conimbriga was een ommuurde Romeinse stad met een forum, basiliek, huizen (foto 2), winkels, aquaducten en thermale baden. De restanten van de stad liggen in een mooie heuvelachtige omgeving en er zijn veel mooie vloermozaïeken van de oude huizen te zien.
Vóór de Romeinen er waren, was het een Keltische nederzetting. De vroegste archeologische vondsten uit dit gebied komen uit de ijzertijd uit de negende eeuw. 

Inderdaad, we hebben al vaak Romeinse nederzettingen gezien... maar het blijft interessant... zéker de mozaïeken vindt Ine geweldig. In Conimbriga zagen we ook goed hoe pilaren, die niet uit één stuk marmer opgetrokken zijn, maar uit baksteen zijn, gemetst werden: interessant! Tegen het 'forum' liggen ook overblijfselen van de Keltische bezetting: ook erg interessant!

Enkele dagen voordien boekten we een leistenen huisje in een authentiek (gerenoveerd) leistenen dorpje in de bergen van Lousã. We boekten CHR Talasnal in het dorpje Talasnal

Talasnal ligt op een uurtje rijden vanuit de ruïnes van Conimbriga... met de laatste twintig minuten serieus bochtenwerk in die bergen rond Lousã... Talasnal ligt aan het einde van een kort zijweggetje, tegen de bergwand. Parkeren moesten we aan het einde van dat weggetje... en dan moesten we te voet verder tussen de straatjes, van de trapjes en door het 'doolhof'. Gelukkig hadden we van de eigenares van 'ons huisje' een filmpje vanaf bovenaan het dorpje tot aan ons huisje gekregen: super hulp! want er zijn geen straatnamen en huisnummers.

Ons huisje was echt super! Het was wel zonder ontbijt ditmaal, maar had drie verdiepingen: beneden was er een woonkamer met een tweepersoonsslaapzetel en een ruimte met een steenoven. Op het 'gelijkvloerse' (de voordeur lag op verschillende traptreden hoger dan de "straat" (zie foto 3) lag de keuken en een badkamer. Die badkamer gebruikten we niet omdat we boven, naast een slaapkamer, ook een badkamer hadden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten