25 oktober 2021

Van Italië over Frankrijk naar huis (dag 19 & 20)

Op dag 19 van onze septemberreis 2021 (21-09) braken we een laatste keer onze tent af en stopten we alles in de QuQuQ, dakkoffer en auto. De warme kleren hadden we bovenop gelegd want het beloofde veel kouder te worden waar we heen gingen. Rond half 10 vertrokken we richting het noorden.

De andere dagen hadden we zo veel mogelijk de snelwegen vermeden, ditmaal namen we die net wel: we hadden immers net geen 600 km te rijden die dag.

Na zo'n anderhalf uur rijden hadden we een eerste rustmoment ingelast. Dit was in het stadje Aosta/ Aoste

Aosta is een oude stad die al in de Romeinse tijd bestond. Er zijn dan ook nog veel resten vanuit die tijd terug te vinden. We herkenden echter ook veel Middeleeuwse invloeden. Het stadje zag er echter niet uit zoals vele van de stadjes die we de twee weken voordien zagen. Er was een duidelijk andere bouwstijl. Het leek er meer op een typisch Frans stadje... en dat is op zich ook niet vreemd want Frankrijk is niet veraf en de invloed zeker niet...
Het stadje werd omringd door al echt flinke bergen... mét sneeuw op de toppen... de Alpen, he...


Toen we in 2019 in de Jura op reis waren, zagen we de Monte Bianco/Mont Blanc in de verte tijdens een wandeling. Nu réden we er naar toe (foto 2) : wat een gigantische en mooie berg, zeg! 

We namen de Mont Blanctunnel naar Frankrijk... De avond voordien hadden we al eens gekeken hoeveel de tol ervoor was... Ine grapte er nog over dat ze voor dat bedrag er eten bij verwachtte... € 47,40 kostte onze enkele toegang vanuit Italië naar Frankrijk!
Voor dat bedrag mochten we 11,60 km onder de Mont Blanc rijden. De maximumsnelheid was 70 km/uur, maar we mochten vaker maar 30 of 50 rijden. Daarnaast moesten we een bepaalde (grote) afstand houden van diegene vóór je... de Italiaan achter ons had dat wel niet zo goed begrepen :-(

Eens aan de andere kant van de tunnel reden we dus in Frankrijk. Vlak na de tunnel stopten we opnieuw en lunchten we, in de zon, met zicht op de Mont Blanc.
We bleven de Mont Blanc nog een tijdje achter ons zien. We zijn het er wel over eens dat de berg er mooier uitziet aan de Italiaanse kant.

Rond 18u reden we de parkeerplaats van Hôtel de la Poste in Langres op, waar we een kamer geboekt hadden voor de nacht. 

Toen we weer naar buiten gingen was het al aan het schemeren. We waren niet van plan om de stad nog snel te verkennen. We wilden die avond enkel gaan eten en vroeg gaan slapen... en gelukkig treuzelden we niet, want brasserie Le Foy, waar we binnen gingen, was snel na ons helemaal vol... en dat op een dinsdagavond?!
We aten allebei een gerecht met Langres- kaas... Mmmmm!

We stonden op woensdag 22 september weer vroeger op dan onze wekker, maar dat betekende ook dat we vroeg konden vertrekken! Na een heerlijk ontbijt, waarbij de Hollanders zich natuurlijk niks aantrokken van de mondmaskerplicht (Argghhhh!), stapten we weer de Kangoo in... om de nog resterende 481 km tot thuis af te leggen...

... enfin, het werden meer dan 481 km aangezien we een flinke omweg moesten maken in Luik. Enkel in Luik hadden we file, dus dat was wel érg fijn!

Rond half 4 reden we onze oprit op... en zat onze septemberreis van 2021 er op...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten