19 oktober 2021

Nog wat verder noordelijk

Zondagochtend 19/9/'21 was het weer tijd om alles in te pakken en te vertrekken naar een nieuwe plek... nog wat meer naar het noorden van Italië, nog wat dichter richting thuis... (die 'thuis' waar we ondertussen alweer een maand zijn)

Blijkbaar had zich, in de twee dagen/nachten dat de auto stil gestaan had op de camping, een mierenkolonie genesteld in het ventilatiesysteem aan de passagierskant van de auto... Terwijl Ine, net zoals alle dagen van de rondreis in Italië, reed, hield Johan zich bezig met de ene mier na de andere kapot te maken... Bijna de volle trip van Deiva Marina naar Alba, onze eerste bestemming, had Johan nodig om de mieren "uit te roeien"... Die trip duurde tweeënhalf uur! :oD

Blijkbaar was deze derde zondag van september de dag van de wijnfeesten in Piemonte, de regio waar we in terecht waren gekomen. Die feesten werden die dag overal waar we stopten gevierd. 

Alba, onze eerste stopplaats dus, staat bekend als de stad van de truffel (de paddenstoel) en in de stad ligt de hoofdzetel van Ferrero, van de Ferrero Rocher en Nutella. Deze stad bleek ook enkele torens te hebben, maar of dit ook om de prestige ging, zoals twee dagen voordien in San Gimignamo, weten we niet. Er was dus een wijnfeest gaande, maar er stonden ook kramen met "verse" hazelnoten én het nieuwe truffelseizoen was blijkbaar ook gestart... We zagen enorme joekels van truffels liggen in eetspeciaalzaken.

Bij de lunch kreeg Ine weer eens niet wat ze wou omdat dat niet binnen de Italiaanse kraam paste (zoals we al schreven over de latte macchiato en café macchiato)... de broodjes op het menu hadden allemaal vlees of vis met mozarella en groenten. De vegetarische variant had enkel sla en tomaat... dus vroeg Ine een broodje met mozarella en sla... en er werd haar gezegd dat dat eraan kwam, maar neen, hoor: ze kreeg de vegetarische variant vanop de menukaart, niks anders... argghhh... en erover gaan reclameren, kon al eigenlijk niet want een andere taal dan Italiaans kende het (thans jonge) meisje niet... nu ja, het was lekker, maar een stuk mozarella ertussen was lekkerder geweest...

Het volgende dorp waar we stopten was Grinzane Cavour. Daar gingen we naar de 'castello' (foto 1). We wandelden enkel rondom het kasteel. Binnenin was het namelijk omgebouwd tot een restaurant en dus niet te bezichtigen. Vanop de heuvel waar het op lag, zagen we prachtige panorama's... We zeiden al vrij snel tegen elkaar dat we het in Piemonte véél mooier vonden dan in Toscane, waar iedereen altijd zo lyrisch over doet!?

Ook bij het verder rijden, zagen we steeds meer van de Barolowijnstreek... Prachtig! de groene, golvende heuvels stonden vol met wijnranken en amandelbossen. Zo reden we door Monforte d'Alba (foto 2). We stopten niet in het dorp, maar stopten er wel op enkele plaatsen om te genieten van het werkelijk prachtige uitzicht!... en die fijne temperatuur erbij: zalig!

De autoroute die we aan het doen waren, haalde Johan uit onze Michelinreisgids. We kregen ze echter niet helemaal gedaan. Onze laatste stopplaats was in Barolo... waar er dus ook wijnfeesten waren. Het kleine stadje (foto 3), met een groot hoogteverschil in het dorp zelf en rondom, had verschillende mooie gebouwen, straatjes en plekjes. We liepen er wat rond, dronken wat en kochten er artisanale salami, wat Johan erg lekker vindt.

Nadien reden we naar Camping Bella Torino in Pianezza... waar we aankwamen toen het druppelde en donderde in de verte.. en we dus extra snel moesten opbouwen... 
...maar dat was niet nodig geweest: het onweer trok over!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten