23 oktober 2021

IJslander ontdekt Amerika !

Hetgeen ze in IJsland al eeuwen beweren, is nu wetenschappelijk bevestigd : 

Leif Eriksson, en niet Christoffel Columbus, ontdekte Amerika!


In 1021, 1.000 jaar geleden, werd door een Europeaan voet gezet op Amerikaanse bodem. In de saga "Grœnlendinga saga" wordt hierover verteld... maar omdat deze pas twee eeuwen nadien neergeschreven werden, is/was deze bron niet betrouwbaar. Resten op de archeologische site l'Anse aux Meadows, op het eiland  Newfoundland (Canada), die het feit dat de vikingen eerder waren, moesten bewijzen, zijn wel met de koolstofmethode gedateerd, maar daar zit een foutmarge van al gauw honderd jaar in... dus ook daar kon niet met zekerheid van gezegd worden dat het de vikingen waren die als eerste Europeanen in Amerika waren. Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) hebben de koolstofmethode verder verfijnd en zo kon alles, in drie verschillende onderzoeken, teruggebracht worden naar het jaar 1021. Elementen van een grote zonuitbarsting van 992 na Chr. die werden gevonden in het gebruikte hout hielp daarbij ook bij (Lees meer).

Ontdekkingsreiziger Leif Eriksson is op IJsland een nationale held. Hij kreeg daardoor ook een plek vóór de Hallgrímskirkja in Reykjavík (prentje). 
Leif ontdekte dus Amerika. Zijn vader, Erik de Rode, had voordien Groenland ontdekt. Het is daarom dat Leif Eriksson vanuit Groenland zijn tocht startte waarbij hij Amerika "vond". Hij noemde het overigens "Vinland", Wijnland... Of Grasland... dat is niet helemaal zeker want het kan ook Viinland (= Grasland) geweest zijn en niet goed mee opgenomen zijn in de geschreven sagen... Het vikingdorp dat gesticht werd, werd Leifsbuðir genoemd. De vikingen bleven er niet zo lang omdat het klimaat er niet goed was en de inheemse bevolking voor problemen zorgde. Leif ging terug naar Groenland en hield zich verder bezig met  het verspreiden van het christendom... 
...van ontdekkingsreiziger naar missionaris, van een carrièreswitsch gesproken!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten