21 augustus 2021

Veenherstel

Waarom nationale parken zó belangrijk zijn : duurzaam natuurbeheer 

"In Nationaal Park Hoge Kempen werd het natuurreservaat Neerharenheide opnieuw vernat, een prachtig voorbeeld van veenherstel! 

Neerharenheide is een gebied van 40 ha dat bestaat uit venige, vochtige en droge heide. Door allerlei maatregelen in het verleden was dit gebied sterk verdroogd. Volledig herstel was niet meer mogelijk, maar deels vernatten kon wel nog. Daarom gebeurden er enkele belangrijke ingrepen in het kader van Blue Deal en Natura 2000

Twee diepe ontwateringsgrachten werden gedempt met de nog aanwezige uitgegraven grond. Het beekwater dat normaal in deze grachten wegstroomt, wordt nu opnieuw in het gebied gebracht. 
Een bestaande historische dijk werd hersteld en verstevigd waardoor water gestuwd kan worden en er door het aanwezige reliëf verschillende vennen ontstaan. Het water komt vervolgens terecht in een oude historische vijver die volledig hersteld werd, en wordt daarna zo geleid dat het over een brede oppervlakte van het bestaande heidegebied oppervlakkig stroomt. 

Ten slotte is over 4 ha het oude rabattensysteem (ontwateringsgreppels) uitgevlakt zodat het water er nu oppervlakkig stroomt. De strooisellaag werd hiervoor afgeplagd en afgevoerd. Het plagsel krijgt een klimaatvriendelijke toepassing om turf/veen in potgrond te vervangen."


Door deze werken kan tijdens de natte winterperiode en bij stortbuien het regenwater over de ganse oppervlakte binnendringen en verhoogt de grondwaterspiegel. Zo kan terug het uniek type grasland ontstaan dat bloemrijk en heideschraal is. Dopheide, gagel, klokjesgentiaan, witte snavelzegge krijgen hun kans nadat men de bodem met steenmeel heeft bestrooid om hem basischer te maken en te bufferen met mineralen...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten