18 augustus 2021

Afghanistan: De echte reden achter het Amerikaanse fiasco

Solidair bericht over de échte reden van de VS voor de oorlog in Afghanistan én het verlaten van het land :

"...Voor de VS begon de oorlog in Afghanistan eigenlijk al in 1979. Om de linkse regering van Afghanistan te saboteren, bedacht de Amerikaanse strateeg en veiligheidsadviseur Brezinsky een plan: de Mudjahedeen, rechts-islamitische integristen, waaronder de Taliban, bewapenen... In de Westerse pers werden de Mudjahedeen geromantiseerd voorgesteld als helden die vochten tegen het duistere communisme. Dat ze de vrouwen toen al mishandelden en de sharia letterlijk namen, werd braaf verzwegen...

...De PVDA was de enige Belgische partij die zich sinds 2001 tegen al de oorlogen onder leiding van de VS heeft verzet... Alle opeenvolgende regeringen beslisten sindsdien telkens om mee te doen wanneer de VS dat vroeg. Ze konden hiervoor rekenen op de steun van extreem-rechts, die zelfs meer middelen eiste. Vandaag maakt datzelfde extreem-rechts overal in Europa zich klaar voor een racistische haatcampagne tegen de Afghaanse vluchtelingen. Maar deze vluchtelingen zijn de slachtoffers van de oorlogspolitiek die zij indertijd mee versterkten...

... Het Westen trok de laatste drie decennia telkens ten oorlog “tegen terreur, voor mensenrechten, voor democratie”, maar de echte agenda was anders. De VS wilden na het einde van de koude oorlog tonen dat zij de absolute heer en meester waren van de wereld, met steun van hun Europese bondgenoten. In naam van de Westerse waarden legden de VS telkens beslag op de grondstoffen zoals olie en gebruikten ze de oorlog om permanente militaire bases te vestigen. De langdurige militaire bezetting en oorlog in Afghanistan was bijvoorbeeld om de enorme minerale rijkdom voor zich te winnen. Afghanistan ligt ook dicht bij Rusland en China en heeft dus strategisch-militair belang.

Maar de gevechten met de Taliban blijven nu al 20 jaar aanslepen en ze bezetten steeds meer delen van het land. Het Amerikaanse volk is de dure en eindeloze oorlog grondig beu. En de Amerikaanse regering wil haar troepen en middelen liever herpositioneren naar de Zuid-Chinese zee, nu de opgang van de Chinese economie voor spanningen zorgt. Vandaar het bevel voor de Amerikaanse troepen om Afghanistan te verlaten.

Dat er een burgeroorlog zou uitbreken na de terugtrekking, zou de VS ook helemaal niet slecht uitkomen. Zo’n oorlog kan de hele regio destabiliseren, en daarmee ook Rusland en China. De Chinese nieuwe zijderoute, die dwars door Pakistan loopt, zou dan in gevaar kunnen komen en radicale terreurgroepen zoals ETIM (East Turkestan Islamic Movement) kunnen aansluiting vinden bij de Taliban in Afghanistan..."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten