05 november 2020

Onrust in Ethiopië

Het is erg onrustig in het noordoosten van Ethiopië, lazen we hier. Het gaat dan over de deelstaat Tigre/Tigray, met Mek'ele als hoofdstad. De premier riep voor zes maanden de noodtoestand uit over de regio (lees meer). 

Vlak voor onze vierdaagse door de Danakil-depressie, in oktober 2017, verbleven we even in Mek'ele. We waren er vanuit Aksum (ook in de regio Tigray) met het openbaar vervoer, de lange afstandsbus, heen gegaan. We deden niet veel in Mek'ele, op uitrusten na.
Hier kan je de berichten lezen die wij over Mek'ele en ons korte verblijf in de stad schreven.

Ethiopië is een groot land waarin zo'n tachtig verschillende volken wonen, verdeeld over negen deelstaten. Er zijn 110 miljoen inwoners. Er zijn regelmatig etnische conflicten. Abiy Ahmed Ali, sinds 2018 premier, heeft zijn handen vol aan al die etnische ruzies en eisen. Toch wist hij het jaren slepende conflict tussen de twee volken Oromo en etnische Somaliërs, dat grenst aan het land Somalië en dat actueel was toen wij in 2017 in Harar waren, te schikken. Ook deed zijn beleid het aantal interne vluchtelingen slinken van 3 miljoen naar 1,4 miljoen. Maar met elk resultaat volgt er weer een nieuw oplaaiend etnisch conflict ergens in Ethiopië.
Abiy won in 2019 de Nobelprijs voor Vrede doordat hij vrede sloot met buurland Eritrea.

Van 1991 tot 2018 was in Ethiopië de macht in handen van het Tigray-volk. De huidig premier is Oromo, waar de Tigray het steeds moeilijk mee hebben gehad.
Dit jaar moesten er landelijke en federale verkiezingen worden gehouden, maar de premier heeft die uitgesteld naar 2021 vanwege de coronapandemie. De deelstaat Tigray vindt dat uitstel ongrondwettelijk. Afgelopen zomer wilden ze de verkiezingen er toch houden. De regering in Addis Abeba liet op haar beurt weten dat die verkiezingen ongrondwettelijk zouden zijn en dat ze haar gezag zou handhaven. De regionale verkiezingen zijn doorgaan op 9 september '20 en daarmee leek de toon gezet. Abiy erkent de uitslag niet.

Geweldsescalatie in Tigray kan er zelfs toe leiden dat de Ethiopische staat ‘uiteenscheurt’. Ethiopië staat toch al onder hoogspanning: op veel plekken in het etnisch verdeelde land vinden er met zorgwekkende regelmaat gewelddadige confrontaties plaats. 

Als het Ethiopische bestuur komt te wankelen, dan zou dat ook flinke gevolgen kunnen hebben voor de buurlanden. Zo levert Ethiopië troepen in de strijd tegen moslimextremisten in Somalië, en treedt het in Soedan op als vredesonderhandelaar.

wordt vervolgd

of het het nieuws haalt, is iets anders... Afrika is zo belangrijk niet als Amerika, he... Tsss...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten