11 november 2020

Dinsdag in Mürringen

Net als maandag reden we dinsdag van Mürringen naar Malmedy om te gaan wandelen. 
Ditmaal hadden we 'wandeling 13' uit "Plezierwandelingen" van "Ostbelgien" gekozen. De wandeling heet "Het land van Négus", zo'n 15 km lang en werd volledig bewegwijzerd met een groen balkje met een slangetje. Op het informatiebord van de wandeling lazen we dat de wandeling een must was omwille van twee redenen: de vele biotopen en de geschiedenis van de regio...
De info uit het boekje en van op de website:
"Ontdek tijdens de wandeling de verschillende ecologische systemen van de venen.
We wandelen direct in het hart van de venen. De Fraineu-veen ontsluiert zich, prachtig in haar oorspronkelijke staat. Dankzij het LIFE-project, waarbij heel veel sparrenbossen gerooid werden, werden meer dan 300 hectaren turf en heide gerestaureerd. Een groot project dat de venen uitbreidt tot aan de horizon….. In dit turfachtig heidelandschap werd de Trôs Maret geboren die daarna een bergbeek werd - onze draad van Ariadne tijdens deze wandeling. 

Vlak na de houten vlonders kruisen we de fundamenten van de hut van “Négus”, waar tijdens de jaren 1950 een kluizenaar woonde. We verlaten het heidelandschap en doorkruisen een donker bos waar de “Zes Beuken” staan, stille getuigen van de herderseconomie van de veen, van in de periode dat de herders er kwamen om uit te rusten. Verwondering alom bij het betreden van de vochtige zone van Chôdires, begroeid met berken, elzen en ratelpopulieren. Wat verder dendert de Trôs Maret, de bruisende bubbelende stroom die onze tijdens deze prachtige wandeling in de ongerepte natuur begeleidt.
"

We startten rond half 11. Toen was het nog behoorlijk mistig overal. Het duurde nog tot na 12 uur tot de zon er door gepriemd raakte... en nadien trokken er uur na uur meer dikke wolken voor die zon.

In vergelijking met onze wandeling van gisteren staken we grotere stukken ven over. Hierbij stapten we meestal ook over vlonders... maar dit maakte het geen minder "pretschie"-wandeling, hoor! Het merendeel van de 15 km stapten we over zompige, drassige grond en modder...

Ook deze wandeling bracht ons door verschillende landschappen, maar we vonden de wandeling van maandag toch net iets diverser en mooier... al was déze wandeling ook heel erg mooi!
We wandelden door verschillende soorten bossen, langs enkele riviertjes, door/over enkele vennen... en die geschiedenis die we onderweg konden beleven, daar hebben we ons niet zo mee bezig gehouden. Voor ons was de natuur voldoende.

Onderweg hield Johan zich nog eens bezig met zijn verschillende fotolenzen van lensbaby. Hiermee kan hij foto's met bijzondere/creatieve effecten wat betreft scherpstellen, "draaibewegingen" in de achtergrond en dergelijke maken.

Toen we terug in ons huisje waren, smulden we van het lekkers dat de eigenaars voor ons neergezet hadden: een soort van taaitaai-koekjes met een laagje chocolade van een lokale bakker... Mmmmmm... en neen, Ine kon niks over laten voor een volgende keer ;o)

Aangezien het onze laatste avond in het appartement/huisje was, borgen we alvast weer wat zaken op en ging Ine een laatste keer in de infraroodsauna... Zaaalig... maar of Ine overtuigd is geraakt om er zelf ook eentje aan te schaffen!? Neen, qua comfort zijn die typische saunabankjes toch echt niks! En een goed warm bad met arnica- of jeneverbes-badolie van Kneipp doet ook erg veel deugd voor haar pijnlijk lijf... dus neen, we schaffen ons geen infraroodsauna aan... en met dat uitgespaarde geld kunnen we weer wat mooie weekendjes weg houden !!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten