04 oktober 2020

Dag 14 Duitsland

Het Duitse openbaar vervoer... We hadden "bij" onze kampeerplek ook een Sauerlandpas gekregen waarmee we gratis gebruik konden maken van het openbaar vervoer. I-de-aal, dachten we! 
Op internet vonden we wel nergens goede informatie over dat openbaar vervoer. Dat zal er natuurlijk wel zijn, maar we vonden het in ieder geval niet met de zoektermen die wij ingaven in Google.

We wilden vrijdag 18/9/'20 de bus naar het station van Brilon nemen en dan de trein naar Willingen. We zouden dan zo'n vier en 15 km later in Usseln terug te treinen naar Brilon en dan weer de bus te nemen naar de camping, waar een bushalte "voor de deur" was.

Het eerste gedeelte, de bus naar Brilon nemen, is gelukt... maar dan bleek dat we een volledig uur moesten wachten, tot iets voor 11u, op de trein, die blijkbaar niet vaak reed... en terwijl Johan al ging kijken naar de terugritten met de bus ontdekte hij dat we ofwel al voor 18u ofwel na 20u de bus hadden... en toen besloten we dat het wel fijn was om gratis openbaar vervoer te hebben, maar dat we daar eigenlijk niets aan hadden als het niet vaak rijdt: We zouden pas rond half 12 aan het wandelen zijn, dat zouden we dan sowieso 4 uur doen, misschien langer afhankelijk van de pauzes. De tijden van de terugreis van de trein werden ons op het kleine station (niet meer dan een perron) niet duidelijk... Zouden we wel op tijd een trein terug hebben? Zaten de drie stations op een zelfde treinroute? Zouden we 's avonds twee uur in Brilon op de bus moeten wachten? ... enfin... we riskeerden het niet... 

... en besloten een andere wandeling te gaan doen uit het Rotherwandelgidsje 'Sauerland'. We hadden namelijk een andere wandeling, voor in het weekend (omwille van het open zijn van horeca onderweg), met startpunt in Brilon, gepland. We besloten die dan te gaan doen. Picknick hadden we toch bij, dus dat die hut niet open zou zijn, was niet zo erg... maar eerst, zo vonden we, hadden we een koffietje verdiend (foto 1)! Met het soort beplanting in de bloembakken van het terras, de blauwe lucht en het 'type' gebouw dat het stadhuis van Brilon is, zouden we net zo goed op een terras in Spanje kunnen zitten... al was het toch nog steeds wat aan de frisse kant daarvoor... 16°?

Wandeling "Brilon - Möhnequelle - Borbergs Kirchhof" startte op de Markt van Brilon. Daar moesten we de "R" volgen, stond in het wandelgidsje. We hadden geen "R" gezien, maar het boekje gaf duidelijke instructies om ons uit het centrum van Brilon te loodsen, een beboste heuvel op. Toen we bespraken dat we nog steeds geen "R" gezien hebben, viel onze "frank" : de "R" was geen gewone R maar was een "kunstige" "liggende R" (zie prentje links), het teken van de lange afstandswandeling "Rothaarsteig" (vernoemd naar het gebergte Rothaar)... en die hadden we inderdaad steeds gezien onderweg! Hèhè... ;oD

Op alle plekken waar we in Duitsland al waren geweest, zagen we veel afgestorven bomen (ziekte? droogte? hitte? we zijn er niet achter gekomen). Ook hier was dat het geval. Nu de zomer voorbij is, zijn bosbeheerders dan ook volop bezig met het kappen van die kapotte bomen. Om deze reden werd er een gedeelte van ons wandelpad omgeleid... en zo wandelden we ineens, helemaal onverwacht, langs onze camping af. 

Wat al snel duidelijk werd tijdens onze eerste wandeling in Sauerland, was dat de heuvels/bergen veel minder steil zijn dan in de vorige Duitse gebergten waar we waren, maar dat dit natuurlijk maakt dat er vaker "geklommen" en "gedaald" moest worden... 

De mooie wandeling bracht ons op heel diverse plekken: bovenop heuvels met mooie uitzichtpunten, in dalen met weien, door bossen, het middeleeuwse "Borbergs Kirchhof", langs watertjes enz. 

Terug op de camping genoten we opnieuw van de zon. Het was duidelijk warmer geworden dan de dag voordien. Het werd 's avonds niet meer zo koud/fris, maar 's nachts was het best koud...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten