17 juni 2020

Wekelijkse (lockdown-)wandeling

Even weer een berichtje over onze wandelingen van de afgelopen weken... onze lockdown-in-afbouw-wandelingen...

Op 17 mei '20 startten we in het Lanklaarderbos en maakten we daarin de doorsteek naar het grondgebied van Connecterra (foto 1). We wilden er de lange en de tweelingterrils wandelen als voorbereiding op onze junireis... maar die tweelingterril is niet meer bereikbaar door de schandelijke bouw van het toekomstige bungalowpark... Er werd beloofd dat de natuur zo veel als mogelijk gespaard zou blijven... écht niet dus! Een enorm stuk bos is weg en er gaat nog veel geasfalteerd worden... bahbahbah... Doordat we toch probeerden om een andere route te wandelen dan na de lange terril simpelweg dezelfde weg terug te doen, konden we de hele bouwwerf zien... bahbahbah... en moesten we nadien door Lanklaarderbos onze weg terug naar de auto zoeken.

Op 24 mei reden we naar het kasteel van Wurfeld in Maaseik. De parking van het kasteel, op dat moment nog gesloten als gevolg van de COVID-19-maatregelen, is ook de parking van het wandelgebied Tösch-Langeren.

We maakten er een mooie wandeling langs velden, door bossen, langs moerasgebied... en ook langs een ooievaarskoppel met drie kuikens (foto). In Extremadura en Zuid-Portugal, waar we vorig jaar en afgelopen maart heen gingen, hebben we heel erg veel ooievaars gezien, maar ze blijven interessant en erg groot... Leuk dat ze nu ook een plekje vonden in Maaseik! Er zitten er nog niet zo veel in Limburg.

Op 31 mei 2020 kozen we ervoor om nog eens vanuit thuis te vertrekken: Er was "code rood" voor brandgevaar afgekondigd en er werd afgeraden om in bossen en natuurgebieden te gaan wandelen.

We wandelden een "lus"  van zestien kilometer door onze gemeente. Qua hoogtemeters viel dat wat tegen, maar qua diversiteit in landschappen was het echt een succes! RouteYou.be had dat weer goed gedaan.
We kwamen weer, net zoals de afgelopen maanden, in gebieden die door "Limburgs Landschap" (foto3) beheerd worden... 
We zijn overigens lid van hen geworden... Net als "Natuurpunt" en "Landschap", waar we ook lid van zijn, doen ze supergoede dingen voor het behoud en beheer van natuurgebieden.

Op 7 juni was hetnog niet zekerdat we naar IJsland zouden gaan, maar aangezien we, als alternatief voor IJsland, een trip naar de Ardennen wilden maken, was het nodig dat we ook onze "klimspieren" wat gingen trainen... en dat deden we in Thor Park in Genk, op de voormalige terreinen van de steenkoolmijn van Waterschei.

We wandelden er de "grijze" of "erfgoed"wandeling en beklommen een terril om de omgeving te bekijken... Waaauw! Doordat we best goed weer hadden, enfin, het was niet erg bewolkt, konden we ver kijken. We zagen verschillende voormalige mijnsites uit de omgeving (o.a. die van Maasmechelen, Houthalen, Genk/Winterslag, Genk/Zwartberg) van daarboven.

Na de terril liepen we een gedeelte door een bos, door een heidelandschap, tussen een kudde pasgeschoren schapen en daarna liepen we de bewoonde wereld in: We wandelden langs de kerk van Zwartberg, door de "cité" van Waterschei en langs de kerk van Waterschei om weer aan het Thor Park uit te komen... Wat een mooie wandeling! We lieten het Nationaal Park Hoge Kempen, waaronder Thor Park valt, wel nog even weten dat ze toch wat méér bewegwijzering moesten aanbrengen ;o)

Met deze wandeling wil het park overigens alle troeven laten zien uit de buurt... Ze stelden zich voor deze wandeling en dit erfgoed... dat van de mijnen... kandidaat als UNESCO-erfgoed.

Vorige zondag, 14 juni, gingen we niet wandelen... We vonden dat we, aangezien we de afgelopen weken goed gewandeld hebben, we nog andere dingen te doen hadden én omdat we toch binnenkort, in IJsland, veel gaan wandelen, een weekje geen wandeling hoefden te maken... en dus namen we een wandelverlofdagje ;oD

Geen opmerkingen:

Een reactie posten