04 november 2019

Wells Gray Park (2)


Om 8u45 reden we de camping af, terug die rotslechte puttenweg op... maar we stopten al vrij snel. We wandelden via 'Bailey's chute', een waterval/stroomversnelling/onderstroming, de 'West Lake Loop' met, naast West Lake (foto 1), ook Myanth falls en Marcus falls... inderdaad: véél watervallen daar in Wells Gray Park op die Clearwater en andere rivieren! 
Vele van die rivieren in die regio zijn overigens zalmrivieren, waar eind augustus/begin september uitgeputte zalmen tegenstroom in zwemmen om gaan te paaien.
Over de wandeling van zo'n 6 km wandelden we 1 uur 40 minuten. We kwamen enkel wat eekhoorntjes en vogels tegen. Beren zagen we weer niet. Andere wandelaars doken pas op toen wij onze wandeling eindigden. Onderweg stopten we wel regelmatig om eens goed rond te kijken om om foto's te maken. Het was er erg mooi!

Even verder op de puttenweg stopten we weer. We maakten opnieuw een wandeling "Ray Farm and Mineral Springs Loop", in overigens heel fijn weer. We wandelden in het gebied (foto 2) waar de familie Ray sinds de jaren 20 van de 20e eeuw jarenlang woonden. 
Deze blanken mochten van de oorspronkelijke bevolking in het gebied wonen nadat zij hen hielpen tijdens een epidemie (welke hebben we gelezen op een bord bij de boerderij en twee schuren maar kunnen we ons niet meer herinneren... en op internet vinden we het niet terug). In 1946 verliet de familie hun woonplaats om de kinderen naar school te kunnen laten gaan. In dit afgelegen gebeid was dit immers niet mogelijk.
De wandeling was 3 km lang en bracht ons langs moerassig gebied, enkele koude mineraalbronnen en Alice Lake. We zagen erg verse sporen van enkele elanden (hoefadrukken in de modder en keutels) maar die waren ons te slim af, want we zagen ze nergens... wel leuk om naar hen te speuren en zoeken! De grootste afdrukken waren bijna even groot als de afdruk van Ine haar wandelschoen, maatje 37 (foto)! Die mineraalbronnen waren ook érg interessant! Dit waren de eerste koude mineraalbronnen die we zo zagen. Ook zij hadden, net als bij warme, kleurrijke afzettingen van de mineraalsoorten die zich in het water bevonden. Het water bevat te veel ijzer, zwavel en andere mineralen om van te drinken, maar ze zorgen voor een bijzondere samenstelling van de bodem en dus van de planten die er in de buurt groeien.

Onderweg verder op de puttenweg kwamen we een "schuurder" tegen die de weg aan het gelijkmaken was! De laatste kilometers van het onverharde gedeelte van de hoofdweg van Wells Grey Park konden we dus op vers-gelijkgeschaafde-weg rijden... voor de winter start, zal de weg dus weer in orde zijn... 

De dag voordien waren we al bij Helmcken falls (foto 3) geweest. We reden er nogmaals langs omdat we de tijd hadden, omdat ze mooi was, maar mogelijk ditmaal - door andere stand van de zon ed. - anders te fotograferen was... Wat we in ieder geval de dag voordien niet gezien hadden, was dat er een uitkijkplatsform gevormd was. Hier was de volledige waterval erg mooi te zien... mooier als van op de plaats waar we ze de dag voordien bekeken! De Helmcken waterval was die met de "uitgeholde" achterkant van lava, genoemd naar de arts en colonist.

We stopten ook nogmaals bij Spaghats falls. Hierbij was ditmaal de bovenste, haakse, waterval beter te zien omdat ze wat heviger/groter debiet had dat de dag voordien.

We hadden nog tijd om nog een andere wandeling te maken alvorens naar onze camping Dutch Lake Resort & RV Park, onderaan de bergen van Wells Gray Park, te gaan maar we besloten het gewoon, gezien de fysieke mankementjes, rustig aan te doen en eens een bezoek te brengen aan "Tim Hortons". Dit is een Canadese fastfoodketen die zich gespecialiseerd heeft in koffie en donuts, die we al héél vaak onderweg tegen gekomen waren... Het is eigenlijk een combi van Starbucks en MC Donalds... Niet verkeerd... maar hoogstwaarschijnlijk hebben ze de gewone koffiebarretjes over weggeconcurreerd...

De voorspelde regenbuien van die dag waren niet in de bergen gevallen: wij hadden steeds mooi, droog weer. In het centrum van Clearwater was het duidelijk anders geweest: het was er heel bewolkt en overal lagen grote plassen...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten