15 januari 2018

Absurde Held - Camus

Afgelopen woensdag gingen we nog eens naar een theater-voorstelling, ditmaal in Cultuurcentrum Casino in Houthalen.

We zagen het twee-uur-durende (zonder pauze) stuk "Absurde Held" van theatergezelschap Arsenaal / Lazarus.

Het stuk gaat over Albert Camus, een Frans filosoof / schrijver die ooit de Nobelprijs Literatuur won. Hij wordt, net als Jean-Paul Sartre, gezien als existentialist, al is Camus het hier zelf nooit mee eens geweest. Zijn denken verschilt van dat van Sartre waar het de aard van het bestaan betreft: bij Camus staat het lichamelijke centraal, waar Sartre zich meer op het intellectuele bestaan toelegde. Camus' kenmerkende bijdrage aan de filosofie was zijn idee van het absurde, dat inhield dat het leven geen betekenis of bedoeling heeft. Camus was daarnaast een groot "vrouwenzot".

Camus beweerde dat de enige ware filosofische vraag die van zelfmoord was. Namelijk: zouden wij ons intensief bezig moeten houden met het leven of zouden wij ons eenvoudigweg moeten doden? Camus beargumenteerde dat historisch gezien de meeste mensen ofwel geloofd hebben dat het leven zonder betekenis is en concludeerden ten gunste van zelfmoord, of een soort kunstmatige betekenis zoals godsdienst gecreëerd hebben om hun leven te vullen. Camus beweert dat er ook een derde optie is: wij kunnen ons realiseren dat het leven zonder betekenis is en niettemin onszelf in leven houden. Mensen die voor deze derde optie kiezen zijn absurde helden, meende hij...
...Camus kwam in 1960 - hij was toen 47 - om het leven doordat zijn auto tegen een boom belandde...
 
Net als steeds wist dit theatergezelschap een zwaar en moeilijke onderwerp, namelijk het gedachtegoed van Camus, op een toegankelijke, humoristische manier te brengen. Doordat er afwisseling was in het soort spel, er muziek in werd gespeeld en er dansstukken in verwerkt zaten, wisten ze ons twee uur te boeien.

"Absurde held" van Arsenaal/Lazarus : een aanrader!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten