30 juli 2016

De wetenschap over de politieke reacties op IS

We hebben net een erg interessant artikel gelezen op Newsmonkey.be. Het artikel geeft vanuit een wetenschappelijke en niet-politieke hoek zijn visie over de recente uitspraken van Hollande en De Wever over dat we in oorlog zijn met IS en daarnaast de beslissingen over de vluchtelingen van Merkel...
Onderaan dit bericht staat de link naar het artikel. Zeker lezen!


Waarom dat geroep dat we “in oorlog zijn” met terroristen de zaken alleen maar erger maakt

"... De sleutel tot het indammen van jihadistische terreur in Europa, is volgens die experts, om de sympathie en steun te winnen van moslims die wonen in een omgeving waar ze kwetsbaar zijn voor radicalisering door haatpredikanten en het geronsel van groeperingen zoals IS....

Uit een grote enquête van begin juli blijkt dat ongeveer 60 % van de Europeanen er ondertussen van overtuigd is dat de toename in terreur te maken heeft met de toename in vluchtelingen. Terwijl alle, maar dan ook alle aanslagen waarbij doden vielen in Europa de jongste twee jaar gepleegd zijn door allochtonen die hier opgroeiden of al langere tijd zijn.

De Wever & co zouden ook eens dringend zich wat beter mogen informeren over wat IS eigenlijk is en hoe het werkt. Dan zouden ze vaststellen dat hun huidige discours precies is waar Islamitische Staat op aast...

Zelfs zonder geroep over “dat we in oorlog zijn”, slagen we er overigens erg goed in om de moslimgemeenschap signalen te sturen dat we nogal tweeslachtig zijn als het aankomt op het bestrijden van terreur. 

Het Westen blijft massaal wapens exporteren naar het Midden-oosten en andere islamitische landen. Deze week bleek bijvoorbeeld dat op een “discrete manier” via onder meer vijf EU-staten in het voormalige Oost-Europa de jongste vier jaar voor meer dan een miljard euro geweren, handwapens en raketlanceerders naar de vechtende partijen in Syrië is verscheept. Wapens die terechtkomen bij de partijen die we momenteel aan het bombarderen zijn.

En dan hebben we het nog niet over de openlijke miljardendeals van onder meer Frankrijk met Saoedi-Arabië voor het leveren van oorlogstuig. Wapens die dat land gebruikt om alleen maar oorlog te stoken in de regio daar ...

... Stop met mensen de illusie te verkopen dat we dit gaan oplossen door bijvoorbeeld onze militaire tussenkomsten in conflictgebieden op te drijven of door repressieve maatregelen uit te dokteren die iedereen treffen, maar de pakkans van de echte terroristen totaal niet vergroten.

Het is ondertussen veel ingewikkelder dan dat geworden. Er moeten nieuwe, baanbrekende manieren gevonden worden om deze dreiging weg te nemen. De ideeën daarvoor zullen vanuit een andere hoek moeten komen dan de traditionele ordehandhaving.

Maar die uitdaging moet wel aangegaan worden, want als we op dit traject blijven zitten, en deze vorm van terrorisme blijft aanhouden, zal dat leiden tot politieke en maatschappelijke veranderingen waar iedereen het slachtoffer van zal zijn."

naar het volledige artikel

Geen opmerkingen:

Een reactie posten