11 juni 2010

YAR

Gisteren treinde Ine naar Brussel. In het Vlaams Parlement volgde ze een studiedag / doctoraatvoorstelling over "Youth at Risk"-Vlaanderen, kortweg 'YAR'.
YAR is een begeleidingsmethode voor jeugdigen die een 'MOF' pleegden of uit een 'POS' komen, waarbij ze intensief gevolgd worden door vrijwilligers om uiteindelijk tot een beter zelfinzicht te komen... én tot het niet opnieuw plegen van een 'MOF'.

'YAR Vlaanderen' startte een eerste traject in Limburg in 2007. Het bestaat uit drie fases: het voortraject, een intensieve residentiële week en ondersteuning van een coach (vrijwilliger) gedurende negen maanden.

De resultaten, methodieken (NLP, ervaringsgericht leren, groepsdynamica) en de aandachtspunten werden uit de doeken gedaan op de studiedag. Blijkbaar werden er, bij jongens, goede resultaten behaald.
Erg interessant hoe een opgelegde maatregel zoals YAR op een gegeven moment iets van de jongere zélf wordt en zo goed werkt!

Gisteravond ging Ine met Zena uiteten in Genk. Zij is toevallig een coach bij YAR. Het grootste gedeelte van de avond hadden we het dan ook over dit onderwerp, ook vertelden we over voorbije vakanties, onze vakantieplannen en over onze werkplekken... Het was weer erg gezellig... en, doordat Zena YAR van dichtbij/van binnenuit kent, ook erg leerzaam!

YAR zoekt trouwens altijd vrijwilligers en coaches! Het is érg intensief maar hééél leerrijk voor jezelf en voor de jongeren. Iets voor jou!??!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten