18 juni 2010

Walvissen

'De Morgen' berichtte dat ontdekt werd dat potvisuitwerpselen goed zijn tegen de opwarming van de aarde (artikel)! Blijkbaar doen die vooral aan de oppervlakte van het zeewater wat wij in de WC doen.
Dit maakt dat er meer plankton ontstaat. En dit zorgt dan weer voor meer fotosynthese waardoor CO2 omgezet wordt in zuurstof. Jaarlijks zou zo het equivalent van de CO2-uitstoot van 40.000 auto's uit de lucht verwijderd worden! Laat die beesten dus maar k*kken!
Wel jammer dat 'De Morgen' een verkeerde foto gebruikt bij hun bericht... dát is namelijk geen potvis... De afbeelding hierboven is er wél eentje van een potvis.

De kans is er, maar die is echt heel erg klein, dat we zo'n potvis 'spotten' voor de kust van Reykjavík.
Via de website van 'Elding' (hier) kan je het dagboek van iedere 'whale-watching tour' die zij doen (4x/dag), lezen. Een walvissoort waarvan ze dagelijks een paar exemplaren te zien krijgen, is de dwergvinvis (onderste foto). 'Dwerg' zouden wij 'm niet echt noemen... Zo'n beest wordt toch ook al zo'n 9 tot 11 meter lang...
Eergisteren zagen ze toch nog een andere vrij zeldzame soort voor dat gebied: een bultrug (12-15 m). Dus wie weet!
Voor de volledigheid moeten we er natuurlijk ook bijzetten dat bij de 'tour' van diezelfde dag om 20u30 totaal NIKS gezien werd... en kunnen we dat dus ook (wéér) aan de hand hebben ;o)

Wij gaan 'whale-watchen' op zaterdag 3 juli om 20u30... Duim dan maar voor ons! Houd er dan wel rekening mee dat het daar twee uur vroeger is dan hier, he ;-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten