15 juni 2010

Meer over 't meer...

Op de wetenschappelijke blog "Eruptions" staat sinds vanmorgen nog wat meer uitleg en gegevens over het kratermeer van de Eyjafjallajökull:

Er is geen magma meer in de vulkaanmond (anders dus dan wat wij hier gisteren berichtten). De rook die nog steeds uit de kratermond komt, is afkomstig van het verdampende water aan de hete zijkanten / wanden van de kratermond.
Hieronder op het prentje is het kleine kratermeer - het heeft maar een doorsnede van zo'n 300 meter - duidelijk te zien. De rookpluim komt nog steeds tot zo'n kilometer hoogte.

Het gevaar bestaat dat het kratermeer voor problemen gaat zorgen in de komende maanden. Het gesteente in en rond het meer (en eigenlijk de hele met lava-bedekte omgeving) is namelijk nog niet versteend. Moest het nu een periode heel hard en lang gaan regenen in de buurt van de vulkaan dan bestaat de kans dat het meer overloopt en dat het gesteente meegespoeld wordt... Ach ja, er zijn altijd doem-scenario's te bedenken, he! En heel veel regen gaan wij niet hebben op IJsland, he, dus dat gebeurt nog niet op 1-2-3... (Tenminste: wij hópen op niet teveel regen) ;-)

Inventief als de IJslanders zijn, bedachten ze een oplossing voor al dat neergevallen as. Ze gaan het verwerken in beton. Dit deden de Romeinen hen ook al voor...

Nu de vulkaan in slaap gevallen lijkt te zijn, is het toerisme in IJsland meteen weer verminderd... Toch wel jammer dat er enkel voor de Eyjafjallajökull naar IJsland werd gegaan, dan. Het heeft zoveel méér te bieden... Ach ja, WIJ gaan in ieder geval wél zorgen voor toerisme op IJsland (lol)... Over 11 dagen vliegen we er naar toe... !!!!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten