12 mei 2010

Walvissen

We gingen er steeds vanuit dat we ná 'laugavegur' gewandeld te hebben, één vrije dag hadden in Reykjavík... maar dat is niet zo! We hebben een extra wandeldag in Þórsmörk (héél dicht bij de Eyjafjallajökull), wat natuurlijk super is, en maar een halve dag in Reykjavík, wat niet erg is... maar dan moeten we wel onze plannen veranderen.

In dit blogbericht vertelden we dat we tijdens die ene vrije dag, dat is de 3e juli, een auto wilden huren en dan op zoek wilden gaan naar papegaaiduikers... In een halve dag lukt dit óók wel, maar dan is zo'n auto huren toch duur in verhouding met wat we kunnen doen. De hoofweg (= 'Ringweg') is een goede weg, waar je goed op door kan rijden, maar de snelheidslimiet is er 90 per uur... dus dat schiet ook niet op... en we willen die laatste dag écht geen stressy dag! Daarom ging Ine op zoek naar een alternatief.

De 3e juli nemen we, ons SNP-programma volgend, de lijnbus in Þórsmörk terug naar Reykjavík. Waar we dan na zes dagen onze rugzakken van onze rug kunnen gooien ;o)
We nemen dan de bus naar 'Bláa Lónið' (Blue Lagoon --> website). Hier kunnen we dan een paar uurtjes relaxen in het heerlijk warme/hete water.
Om 20u30 gaan we voor de kust van Reykjavík walvissen en papegaaiduikers spotten. Omdat er in die periode middernachtzon is, gaat dit toch iets heel speciaals zijn!
Gedurende drie uur hebben we dan heel wat kans om allerlei walvissen, dolfijnen en vogels te zien. De soorten walvissen die er te zien kunnen zijn, zijn
hier beschreven (even op de oranje namen klikken). Informatie over de vogels die we kunnen zien, staat op deze link. Het eiland waar we langs varen, Akurey, krijgt jaarlijks zo'n 12 000 páren papegaaiduikers op bezoek om te broeden! 't Zou wel heel straf zijn als we dan geen enkele 'puffin' zagen, he!

We hopen in ieder geval dat we meer geluk hebben dan tijdens onze vorige walvissafari... Die deden we in 2007 vanaf Húsavík... en toen zagen we NIKS... én Ine was toen k*tsmisselijk :-)
Van dat laatste zal Ine waarschijnlijk geen last meer hebben deze keer: de boten van de maatschappij waarmee we varen lijken véél groter én Ine sloeg al zeeziekte-tabletten in ;o)

En zo is onze vrije halve dag ook helemaal gevuld en zien we papegaaiduikers en veel meer, dan als we een auto huren... Bovendien kost ons dat ongeveer even veel...

Dat die 45 dagen maar snel om zijn! ;o)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten