18 mei 2010

IJslandse vulkanen blijven in het nieuws komen...

Op het kaartje hierboven zie je, in het rood, de actiefste vulkanische gebieden van IJsland. De Eyjafjallajökull ligt onder het grote rode gedeelte van 'Katla'.

Op demorgen.be staat vandaag opnieuw een artikel over de IJslandse vulkanen (artikel). Hierin wordt melding gemaakt van het op uitbarsten-staan van nog drie vulkanen in IJsland. De vulkanen waar het over gaat zijn Hekla, Grímsvötn ónder de grote Vatnajökull en Askja. Er wordt in het artikel ook gesproken over de Katla, de buur van de Eyjafjallajökull, die waarschijnlijk sowieso gaat uitbarsten... aangezien die dat altijd doet als de Eyjafjallajökull dit gedaan heeft of doet.


Dit moet natuurlijk wél allemaal met een gróte korrel zout genomen worden, he! Natuuuuuurlijk staan de Hekla, Grímsvötn en de Askja ook op uitbarsten! Het zijn namelijk ACTIEVE vulkanen! Volgens ons is het weer het zoveelste artikeltje om het verhaal van de aswolken en de daarbij horende sluitingen van de luchtruimen levend te houden... Maaaaaaaaar we vinden het natuurlijk wel interessant! Want het gaat over IJsland én over vulkanisme. Twee onderwerpen die ons erg interesseren ;o)

Gisteren zagen we trouwens nog een interessante documentaire over vulkanisme en zijn rol op aarde op Canvas.

Prenten: Boven: vulkanisme op IJsland;
Midden: Hekla, op 30 km van Landmannalaugar, het beginpunt van onze wandeltocht;
Onder: Een klein stukje van de immens grote gletsjer Vatnajökull.
Onze foto's van IJsland, allé een kleine selectie, vind je hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten