22 mei 2010

Details over de gevolgen van de uitbarsting onder de Eyjafjallajökull

Niet enkel Europa heeft last van de aswolk natuurlijk! In IJsland is het luchtruim weliswaar maar kort gesloten geweest, maar daar heb je natuurlijk het meeste as... Het hele landschap en de (enkele) huizen in de buurt liggen onder het zwarte stof...

Als het stof onder een microscoop bekeken wordt, ziet het er uit zoals op deze foto. De deeltjes die aangeduid zijn, zijn pyroxeen, olivijn, vulkanisch glas en veldspaat. In het begin van de uitbarsting zaten er ook hoge concentraties fluoride in het as. Dit is erg giftig. Vanaf dat de gletsjer begon te smelten wordt deze stof verdund door het smeltwater. Dit maakt dat de assen nu niet meer giftig zijn.

Langs deze rivier, Markarfljót (te zien op het prentje, met de Eyjafjallajökull in normale rustige doen op de achtergrond), wandelen we in juni een heel stuk. Dit is ook de rivier die zo erg zwol bij de gletsjerdoorbraak (aan dat gedeelte van de rivier komen we trouwens niet). Wetenschappers deden verschillende metingen en stelden vast dat het water van de rivier, voorbij de gletsjer, 11° graden warm is... normaal gezien is deze ijs- en ijskoud omdat het gewone normale smeltwater van de gletsjers (écht koud dus) hierin naar zee stroomt.

Op IJsland doen zich dagelijks verschillende aarbevingetjes voor. Meestal zijn zijn die van minder dan 3 op de schaal van Richter. Om de paar dagen doen zich ook wat zwaardere bevingen voor. Dit is een heel normaal verschijnsel dat toe te schrijven is aan de aanwezigheid van twee tektonische platen onder IJsland en door het daarbij horende vulkanisme natuurlijk.
Op deze webpagina's kan je dagelijks zien waar er aardbevingetjes waren in IJsland.

Wij vinden dit alles erg interessant en zoeken graag zulke weetjes op... hopelijk jullie ook... en anders... : PECH! :-P

Geen opmerkingen:

Een reactie posten