31 juli 2024

Kunnen zwaluwen het weer voorspellen?

De grootmoederswijsheid “Vliegt de zwaluw hoog, dan blijft het droog” lijkt uitermate nuttig, maar is dit wel betrouwbaar? Waarheid of mythe? 

KORTE UITLEG
Dit is deels waar. Op korte termijn geeft het vlieggedrag van zwaluwen een zicht op het aankomende weer. Bij koud weer of aankomende regen gaan zwaluwen lager vliegen, op zoek naar eten, bij warmer weer vliegen ze hoger.

LANGERE UITLEG
Een hoog vliegende zwaluw zou voorspellen dat er goed weer op komst is, terwijl een laagvlieger regen aankondigt. Zwaluwen zijn insecteneters. Ze zoeken en vangen dit gevleugelde dieet op eenzelfde manier: al vliegend. Deze foerageerwijze is dan ook cruciaal om de echtheid van dit spreekwoord te achterhalen.
Insecten zijn onderhevig aan luchtstromingen. Ze gaan met andere woorden vooral voorkomen waar de lucht hen heen brengt. Op warme dagen warmen het aardoppervlak en de aanliggende luchtlagen vrij snel op. Wanneer deze lucht warm genoeg is, stijgt ze op. Warme lucht is namelijk lichter dan koude lucht. Dit fenomeen noemen we ‘thermiek’. Insecten worden door deze stijgende luchtstromingen meegenomen komen zo in hogere luchtlagen terecht. Zwaluwen gaan in dat geval hun voedsel achterna en gaan dus ook deze hogere luchtlagen opzoeken. Ook het omgekeerde is waar.
Het is met andere woorden veilig om te stellen dat vogels tot op zekere hoogte het weer kunnen voorspellen, zij het dan wel op korte termijn. Vliegen er veel zwaluwen laag over het land, dan kan dat een aanwijzing zijn dat er een lagedrukgebied onderweg is, en dat komt vaak met kouder, regenachtig weer. Maar een orakel voor de weersvoorspelling van de komende dagen zijn ze allerminst. 
 
Bron: ARTIKEL

Geen opmerkingen:

Een reactie posten