24 juli 2024

Geiser barst uit in Biscuit Basin

Gisteren rond 10:19 uur MST (18:19 uur bij ons) spoot, uit het niets, een geiser in Biscuit Basin in Yellowstone National Park de lucht in. De geschatte plaats was bij Black Diamond Pool (65°C). 

Van hetgeen wij ervan terugvinden, is dit, op die plek, het laatst gebeurd in mei 2009… wij zijn er dát jaar, eind september, geweest.
Déze uitbarsting, die van gisteren, wordt “klein” genoemd. Die van 2009 zou heviger geweest zijn. Er worden geen speciale maatregelen getroffen in het nationaal park, enkel de houten loopbrug langs deze warm waterbron is nu afgesloten. Deze vlonders zijn, door de uitbarsting, te zeer beschadigd.

KIJK HIER NAAR EEN FILMPJE

Een geiser is een warme bron die, door bepaalde omstandigheden, uitbarst. Het is geen vulkaanuitbarsting. Er zit wel een supervulkaan onder Yellowstone NP. Deze vertoont al decennia lang verhoogde vulkanische activiteit, maar deze geiseruitbarsting hoeft hier helemaal geen rechtstreeks gevolg van te zijn. Wetenschappers geven aan dat er geen abnormale wijzigingen in activiteit zijn waargenomen in het gebied. Dit soort geiseruitbarstingen gebeuren regelmatig in Yellowstone NP. De vorige, onverwachte, was in april van dit jaar. Er zijn verder, in Yellowstone NP, heel wat geisers die op regelmatige tijdstippen uitbarsten... in 2009 hebben we er verschillende dagen onze ogen uitgekeken!

bron & bron

Voordat Sapphire Pool, een mooie fel blauwe warme bron in Biscuit Basin, uitbarstte tussen 1959 en 1964, waren er rondom de randen van de bron stukken geiseriet te vinden die, volgens bezoekers, leken op koekjes. Hier komt ook de naam "Biscuit Basin" vandaan...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten