07 oktober 2020

Dag 17 van 17

Op maandagochtend 21 september '20 ruimden we onze tent een laatste keer voor onze reis door Midden-Duitsland op. Alvorens naar huis te rijden, hadden we nog plannen: we gingen wandelen en een stadje bezoeken.

De wandeling die we wilden maken, n° 43 Heinrichshöhle - Felsenmeer, was erg kort: 3,1 km, zo'n uurtje wandelen voorspelde de Rothergids.

De wandeling liep door Hemer. Een stadje op een uurtje rijden van de camping. De beginlocatie was wel erg vreemd. De informatie uit de Rotherwandelgids klopte volgens ons niet... en dus reden we meteen richting "Felsenmeer".

In de Rother Wandelgids 'Sauerland' staat het volgende over het felsenmeer: Het Felsenmeer bij Hemer is een wild gegroefd dolinengebied in de devoonse kalkformaties tussen Iserlohn en het Hönnetal: een bijna 3 km2 grote 'zee' van lichte kalkstenen blokken, torens en bergkammen, doortasten meer dan tien meter diepe kloven en spelonkachtige diepten - alles overdekt door een ongeveer 100 jaar oud hoog beukenbos.

We dachten de wandeling vanaf de grot Heinrichshöhle terug op te pakken, maar daar was geen enkele richtingaanwijzer die ook maar leek op diegene die in het boekje vermeld stond. De grot was gesloten, maar we wilden ze sowieso niet bezoeken. We liepen daarom gewoon terug naar het beukenbos, waar we eerst langs af liepen.

Een gedeelte van het bos was afgesloten om veiligheidsredenen. We vermoedden dat dit was omdat ze enkel aan het snoeien waren, maar het kan natuurlijk ook zijn omdat er instortingsgevaar is. 
Het bos staat/groeit immers op stenen die door waterinfiltratie en erosie aangetast worden (foto 1)... bijzonder overigens!

Na een dan maar korte wandeling langs de wandelpaden in het bos reden we naar Arnsberg, waar we een stadswandeling maakten door het oude stadscentrum en waar we lunchten...

...om vervolgens weer naar huis te rijden... 208 km op 2 uur 19 minuten volgens de GPS... maar door wat wegwerken onderweg en wat files in onder andere Dortmund duurde het wat langer...

Duitsland was zeker geen eerste keus om op vakantie te gaan. COVID-19 zorgde voor die bestemming en bepaalde ook onze uiteindelijke route... die steeds in "groen" gebied bleef... maar we zijn eigenlijk positief verrast door het land... en hadden een deugddoend verlof en mooie reis!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten