05 augustus 2020

Safe, not Sorry - Drugbeleid op festivals

Maandagavond was Johan live te zien op het YouTubekanaal van Safe 'n Sound!

"Safe ‘n Sound is er voor de bezoekers van evenementen, festivals en clubs in de Vlaamse uitgaanswereld. Op deze locaties vind je onze peers in de Safe ’n Sound-infostand. Je kan bij hen terecht voor informatie over alcohol en andere partydrugs, gehoorschade en veilig vrijen. Zo helpen we de risico’s, voor zij die gebruiken of eraan denken te gebruiken, zo klein mogelijk te houden. Safe ’n Sound probeert gezondheidsproblemen te voorkomen zonder per se middelengebruik te willen vermijden..."

Reggae Geel is al jaren bezig met het informeren van hun publiek over drugs, alcohol en dergelijke. Op deze manier doen ze aan preventie om bij zij die willen gebruiken en/of drinken problemen te voorkomen. In de loop der jaren is daar ook de problematiek in verband met gehoorschade en seksuele intimidatie bijgekomen. Johan speelt sinds verschillende jaren een grote rol hierin.

Sinds enkele jaren zijn het "Vlaamse expertisecentrum Alcohol en andere Drugs" (VAD) en Safe 'n Sound betrokken bij het gezondheidsbeleid op Reggae Geel. Dit beleid is geen "zero tolerancebeleid" maar een beleid van "harm reduction" omdat wetenschappelijk bewezen is dat, omdat er toch gedronken en gebruikt wordt op evenementen, ondanks ontradingen, dreigende boetes en ontzettingen, het beter is dat mensen problemen door drank en drugs voorkomen dan onverantwoord gaan doen... 

...meer daarover in onderstaand filmpje van afgelopen maandag. Neem even de tijd want het duurt 1 uur 25 minuten :o) 
natuurlijk is het in tussentijd te pauzeren, stoppen of verder te "spoelen"/zetten ;-)

In het filmpje worden verschillende kanten belicht: aan het woord zijn de festivalorganisator (Johan dus), de VAD, festivalbezoekers, de politie, het Rode Kruis & Safe 'n Sound.


PS: De symbolen met tekst aan het begin en einde van het filmpje is een preventie- en singnaleringscampagne die Reggae Geel meegefinancierd heeft. Op het terrein van Reggae Geel hangen ze als grote posters over het hele terrein (en doorheen het jaar liggen ze op onze zolder).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten