27 februari 2018

Zomertijd

"Zomertijd": de periode waarin het steeds één uur vroeger is dan tijdens de "wintertijd", wat eigenlijk de échte tijd, de standaardtijd, is...

De zomertijd start in de Europese landen, die overschakelen, in de nacht van zondag 25 maart 2018... over enkele weken dus.
In Cuba en omgeving start de zomertijd in 2018 op... zondag 11 maart... tijdens onze tweede nacht op Cuba dus...
: Op zaterdag 10 maart as. zetten we dus, als we in Cuba aankomen, onze uurwerken zes uur terug. 's Nachts moeten we de klok dan meteen weer één uur vooruit zetten... en is er nog maar vijf uur verschil met de Midden-Europese Tijd.

Die tijdzones, zomertijd en dergelijke, dat is toch allemaal niet zo simpel, he, als je er over na gaat denken... Ine kan er helemaal "gek" van worden... daarom dat ze sinds verschillende jaren, meteen als ze in het vliegtuig zit, haar uurwerk verzet naar de lokale tijd van onze reisbestemming en er nadien NIET meer over nadenkt, niet meer terug- of verdertelt... dit zou overigens ook helpen om jetlag te voorkomen...

Meer info:
UTC (in het Nederlands ook aangeduid als gecoördineerde wereldtijd) is een standaardtijd, gebaseerd op een atoomklok en gecoördineerd met de rotatie van de aarde.

Het internationale letterwoord UTC is een compromis tussen het Franse "TUC" (Temps universel coordonné) en het Engelse "CUT" (Coordinated Universal Time). UTC is zelf geen afkorting. In militaire kringen wordt UTC meestal "Zulu time" genoemd.

UTC is, om het "gemakkelijk" te maken, bijna gelijk aan Greenwich Mean Time (GMT). GMT is echter een zuiver astronomische tijd. Om het door de vertraagde aardrotatie veroorzaakte verschil te compenseren, moeten er schrikkelsecondes worden gebruikt. Het verschil is nooit meer dan een seconde en voor de meeste toepassingen dan ook niet van belang.


De Midden-Europese Tijd is "UTC+1", één uur later dan GMT.

De "CST" (= Cuba Standard Time) loopt gelijk met UTC−5.  Vanaf 11 maart 2018, vanaf de zomertijd in Cuba, wordt gesproken van "CDT", Cuba Dayllght Time en is het eigenlijk gelijk aan UTC-4... (info).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten