14 november 2021

Zaterdag 13 november 2021 in Londen

Ine had er vóór ons vertrek ergens over gelezen, maar slechts erg diagonaal... wel wist ze dat ze er heen wilde, naar "The Lord Mayor's Show"...

Ondertussen hebben we de stoet gezien en weten we er meer over... Hieronder zie je het filmpje dat Ine maakte van de gouden koets waarin de huidige Lord Mayor, Vincent Keaveny, zit (maar die net aan de andere deur staat als hij ons passeerde) :


In het Engels betekent "mayor" burgemeester. Hier gaat het niet over de door het volk verkozen burgemeester van Londen, Sadiq Khan. Het gaat over de "lord mayor", de heer burgemeester, van de City of London, Vincent Keaveny... deze behartigt, sinds 12-11-2021, het economische en financiële hart van Londen.
...en dat is al een lange traditie ! Deze Vincent Keaveny is immers al de 693e Lord Mayor... De traditie startte in 1215 opdat de handelaars zélf meer te zeggen hadden over de handel en wandel in plaats van alles over te laten aan een, door de koning aangestelde staatsman.
Ieder jaar, op 29 september (de naamsdag van de aartsengel Michaël), wordt onder de raadsleden de Lord Mayor verkozen. Die start zijn positie op 12 november. Op 13 november vindt ieder jaar The Lord Mayor's Show plaats. 
In de parade lopen alle beroepsgroepen mee die van invloed zijn op de financiële toestand van Londen, leerlingen van scholen, brandweerlui, verschillende militaire groepen, allerhande arbeiders die ervoor zorgen dat de infrastructuur in orde blijft, verschillende binnen- en buitenlandse banken die gevestigd zijn in 'the city' enz... in totaal waren het in 2021 128 groepen. In feite is het een grote reclamestoet met daartussen veel militairen... Na ongeveer een uur, bijna helemaal op het einde, volgt de gouden koets waarin de Lord Mayor zit (filmpje). De route die gestapt wordt, gaat van aan het hoofdgebouw van de Bank of England tot aan Saint Paul's Cathedral

De optocht was niet heel veel bijzonders, maar ach, we hebben het ook eens meegemaakt. We waren er nu toch...
We wandelden nadien naar Spitalfields, in het oosten van Londen. Ine scoorde een paar oorbellen op Old Spitalfields Market, waar ooit Oliver Twist rondhing. In verband met een project voor olifantenwezen stonden her en der bronzen olifantjes rondom het (nu supermoderne) marktgebouw... Ine was enthousiast, natuurlijk... (zie foto hiernaast)

Die regio van Oost-Londen is ook bekend door en voor de vele graffiti/street art... Ine passeert er ieder bezoek dat ze aan Londen brengt... om te kijken of er grote nieuwe werken bij zijn gekomen. Nu waren er nog enkele grote werken "in aanbouw"... benieuwd hoe die er de volgende keer uit gaan zien!

Avondeten deden we al redelijk vroeg op deze derde dag in Londen. 
Johan had namelijk kaarten voor het Jazz Festival die avond (info)... en Ine, die hield een rustige leesavond op de hotelkamer... én ze vulde de Passenger Locator Forms voor onze terugkeer naar België in... binnen 48 uur zouden we immers alweer op Belgische bodem staan...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten