16 november 2021

Dag 4 Londen

Zondag 14 november '21 namen we de metro naar het zuiden van Londen. We ontbeten in Brixton Village Market, een gallerijtje met "hippe" winkeltjes en eetzaakjes. Nadien wandelden we, via de Railton Road, naar wijk Herne Hill. We hadden een tijdje geleden "ontdekt" dat er daar een marktje was op zondagochtend, "Herne Hill Market". Het marktje heeft verse etenswaren, maar ook kunstige dingetjes en prulletjes... Leuk, maar niet echt uitzonderlijk.

De weg heen en terug, die Railton Road, heeft een zwarte geschiedenis: eind jaren '70 - begin jaren '80 zijn er grote rellen geweest tussen de zwarte bevolking en de politie. De zwarte bevolking werd, een beetje zoals de mijnwerkers in België, samen in getto's geplaatst en moesten ze de baantjes doen die de Engelsen niet wilden doen... In die tijd werden de zwarte burgers echt nog als minderwaardig beschouwd en vochten ze daarom letterlijk voor meer rechten. Aan de andere kant waren er ook veel geradicaliseerde zwarten, die racistisch waren tegenover de Engelse bevolking. Hier lees je er meer over. Een bekende Jamaicaanse dichter/artiest, die deze rellen meemaakte, is Linton Kwesi Johnson. Hij werd tijdens dergelijke rellen ook opgepakt en veroordeeld... er wordt gedacht dat hij in feite onschuldig was, maar dat zijn straf een "statement" was...

Nadien gingen we opnieuw naar Brixton Village Market, waar ondertussen de meeste zaakjes open waren. Johan kocht nog wat plaatjes, we dronken nog iets en trokken toen naar een winkel met etenswaren uit alle hoeken van de wereld, die niet overal te koop zijn (foto 1). We kochten er ackeecallaloo en Reggae Reggae Sauce... maar in veel kleinere hoeveelheden dan anders: door de brexit konden we niet voor iedereen die anders een "bestelling" deed, inkopen doen... hoe zouden we die hoeveelheden anders "verantwoorden" aan de douane... Het vrije handelsverkeer van voordien is immers verleden tijd na de brexit... We aten nog een lekkere "pattie" alvorens weer de metro te nemen.

Nadat we onze boodschappen naar het hotel gedaan hadden, namen we terug de metro. We stopten ditmaal in Waterloo-station. Hier liepen we omheen om naar de tunnel van Leake Street te gaan. Deze tunnel wordt ook de "Banksy Tunnel" genoemd. In 2008 heeft Banksy er het Cans Festival, een festival voor graffiti/street art georganiseerd... en nadien bleef de tunnel dé plaats voor street art-artiesten. Het is bovendien ook één van de weinige plaatsen in Londen waar het toegelaten is om graffiti te spuiten... en die graffiti zit dus dan ook o-ve-ral... en er wordt constant overspoten (foto 2). Ine gaat altijd op zoek naar street art. Op deze plek was ze echter nog nooit geweest... maar ze zal er vast nog wel eens heen gaan, ookal waren er niet echt werken die écht mooi waren... maar de volgende keer mogelijk wél ;o)

Na de Banksy tunnel liepen we richting de Thames, waar, in de buurt van het Waterloo station, de bekende London Eye staat... maar daar zijn we niet in geïnteresseerd: dat reuzenrad staat mogelijk op de minst interessante plek van Londen en is véél, véél te duur! £ 33,50 = € 39,74

We wandelden verder langs de Thames richting het Britse Parlement en zijn Big Ben... met zo goed als alles in de stellingen. 
Toen we de brug over waren, waren ze de hekken aan het opruimen die geplaatst waren in verband met de misviering in de Westminster Abbey ter ere van Wapenstilstand. Later lazen we dat de queen niet geweest was vanwege rugproblemen... 

Onze volgende stopplaats was het Southbank Centre, terug aan de andere oever van de Thames. Hier gingen we naar een gratis concert van het EFG London Jazz Festival (info evenement).

Nadat we een pizza gingen eten, trokken we naar de typisch Engelse pub King Charles 1st. Daar was het "Reggae Sundays" en was één van de DJ's/sounds een bekende van Johan... en dus werd het een gezellig laatste avondje in Londen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten