09 november 2021

Meer cultuur

In ons blogbericht van 7 oktober ll. berichtten we dat we naar Nuff Said en Svínhunder waren geweest. En op 31 oktober schreven we nog dat we naar Circus Ronaldo geweest waren.

We zagen ondertussen ook nog 
Gert Keunen en Sohnarr tijdens de Nordic Night(s) in ccha. Normaliter zijn het Scandinavische artiesten die naar dit festival van CC Hasselt komen, en dat was nóg zo, maar ditmaal traden er ook deze Belgische artiesten op... Gert Keunen en Sohnarr maken ook sferische muziek die erg lijkt op de typische minimalistischeambient en neo-klassieke muziekstijl uit het noorden... maar dus met artiesten van bij ons. 

Het was zeker een avond met mooie muziek, die 28e oktober in ccha, maar we vonden de drums té aanwezig in de set van Gert Keunen. We hebben zijn plaat en vinden de muziek daarop véél beter dan hoe we ze live hoorden. De "intieme" sfeer van de plaat was door de drums helemaal weg, vonden we. Sohnarr was goed. Het zijn stuk voor stuk goede (klassieke) muziekanten en de zang was ook erg goed, maar het optreden werd wat saai op den duur.


In c'mine zagen we afgelopen zaterdag "Hitler is dood" van Het Nieuwstedelijk. Voor die voorstelling hadden we al een paar keer kaartjes voor vorig seizoen, maar dat werd dus steeds niks door de COVID-maatregelen... 

Op 30 april 2020 was het 75 jaar geleden dat Adolf Hitler zich in zijn bunker in Berlijn van het leven beroofde. Het stuk "Hitler is dood" start daar:
Hitler zijn voornaamste secondanten Goebbels en Himmler pleegden ook zelfmoord. Al snel vallen Göring en Speer in handen van het Westen. "Het Kwaad" is overwonnen maar de wereld ligt in puin. Er moet aan een opkuis begonnen worden en schuldigen moeten worden gestraft.

Tegen de achtergrond van een stad in puin pogen vier jonge geallieerde medewerkers in het Proces van Nürenberg, precies 75 jaar geleden dit najaar, een moraal te ontwikkelen voor de toekomst. Tussen de beklaagden onderling ontstaan intussen spanningen en meningsverschillen. Want de overlevingsstrategie van de een betekent het doodvonnis voor de ander. Hitler was dood en de bittere erfenis die hij naliet is enorm.

De voorstelling duurde drie volledige uren (15 min. pauze)... en het bleef boeiend! Het was érg goed gespeeld en het feit dat de achtergrondmuziek ter plekke, live, gespeeld werd, droeg erg veel bij aan het verhaal en de emoties... 

'Hitler is dood' is zéker een aanrader als je geïnteresseerd bent in WOII en hoe het kan dat de idealen van de nazi's opgevolgd werden... in Hasselt, Turnhout, Maasmechelen, Overijse en Leuven zijn er blijkbaar nog kaartjes (info & speellijst)


Johan ging ondertussen ook nog naar een paar reggaefeestjes. Hij is héél blij dat deze stilletjes aan terug begonnen zijn. Een evenement dat hij, via Brukout vzw, gepland had in Antwerpen, heeft hij wel geannuleerd vanwege de COVID-maatregelen. De bijkomende kosten voor security en de controle van het Covid Safe Ticket waren veel te hoog... en het besmettingsrisico veel te hoog...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten