01 december 2018

Harstad - de Lofoten

Na een super verzorgd, erg uitgebreid en heel lekker ontbijt bij Thon Hotel Harstad verlieten we (zaterdag, 1-12-'18) om iets voor negen het centrum van Harstad. Het "leek" helemaal nog niet op dat tijdstip: het begon pas een beetje licht te worden en er was bijna nog niemand op straat... Vreemd hoe je automatisch dit soort zaken opvallen... men heeft toch echt een eigen "klok"...

Een eindje voorbij Harstad deden we onze boodschappen: ontbijtbenodigdheden en spullen voor het avondeten voor de komende drie avonden (ofzo). Onze volgende slaapplekken hebben namelijk geen ontbijt- en dinnerservice en steeds gaan uiteten in Noorwegen is écht te duur... en eigenlijk vinden we dat nog best leuk om op reis zelf te koken... Het smaakt altijd nét iets anders dan thuis omdat je niet alles vindt, alles net een andere smaak heeft enz.

Harstad ligt nog op 120 km van de eilandengroep Lofoten en onze eindbestemming van onze eerste echte reisdag, Laukvik, ligt zo'n 50 km op de Lofoten. Als de maximumsnelheid 80 is en je die niet altijd kan rijden vanwege bochtige wegen, er nog boodschappen gedaan moeten worden en je ook nog regelmatig "moet" stoppen om foto's te maken van de mooie landschappen, dan duurt deze trip best nog lang. 
Wij kwamen rond half 3 aan bij het "Polarlightcenter" (dat moeilijker te vinden was dan we gedacht hadden)... 5,5 uur na vertrek dus. 
Foto 1 en 2 maakten we toen we al op de Lofoteneilanden waren. Mooi, he! In en rond Harstad en de weg naar de Lofoten lag er overal sneeuw. Eens op de Lofoten was er enkel sneeuw op de bergtoppen te zien. Mogelijk heeft hier de aanwezigheid van de zee en de "warme" golfstroom zullen hier wel mee te maken hebben, denken we.
De zon was best nog wel aanwezig tussen 10 en 14uur. Echt schemerig zouden we het tijdens deze uren niet genoemd hebben. De zon was wel mooi oranje. De reden hiervan is omdat de zon zelf niet meer zichtbaar is rond deze tijd van het jaar. Enkel haar "stralen" zijn nog te zien.

Na wat heen en weer rijden in Laukvik vonden we dan uiteindelijk het Polarlightcenter, onze thuis voor de drie volgende nachten en dagen.

Nadat we een beetje gesetteld waren en nog lunchten, was het al bijna helemaal donker. Foto 3 is genomen om 15u20. We lunchten inderdaad laat, maar we wilden "op tijd" in Laukvik zijn. Wat vooral vreemd was aan dat lunchen, was dat het, door de donkere hemel, het steeds leek alsof we al avond aan het eten waren...
We hielden ons daarna wat bezig met reisgidsen lezen, Facebook, onze foto's enz. toen Rob, de Nederlander die samen met zijn echtgenote/vriendin het Polarlightcenter uitbaat, ons kwam zeggen dat zijn apparatuur "enige" noorderlicht-activiteit waarnam...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten