02 december 2018

Avond & Nacht 1 op de Lofoten: Lichte noorderlichtactiviteit


Eigenlijk hadden we de eerste avond op de Lofoten (01-12-2018) al geluk qua noorderlicht, al was het heel heel zwakjes en maar kort...
Op foto 1 zie je de eerste korte zwakke "opstoot". Deze was met het blote oog eigenlijk niet te zien. Even later was er een tweede korte maar ook zwakke periode, maar toch al iets feller, van wat vermeerderde activiteit. Dit zie je op foto 2. Met het blote oog was het groene niet zichtbaar. Hiervoor zorgt de langere sluitertijd van een fototoestel. Je zag dit tweede moment wel "dansende" wolken... zoals we het noorderlicht ook al in Finland zagen.

Van Rob en Therese, de uitbaters van het Polarlightcenter, vernamen we dat er pas weer terug wat noorderlichtactiviteit was. We zagen ook aan de prints van vorige week dat de activiteit bijna nihil was... een gelukje dus dat we er vorige week nog niet waren!

Rob en Therese hebben een kamer vol met gespecialiseerd meetmateriaal om het noorderlicht nauwgezet op te volgen. Ze geven ook lezingen over het noorderlicht. Wij hebben onze lezing morgenavond, als er ook nog een ander koppel komt overnachten.

In iedere gastenkamer staat ook een beeldscherm met daarop de noorderlichtactiviteit van dat moment en de minuten/uren voordien (foto 3). Op de foto hiernaast kan je de curve van de avond en nacht van 1 december '18 zien. Daar zie je duidelijk dat er vroeg (17u) twee momenten van ietsje vermeerderde activiteit was, maar dat het nadien de rest van de tijd erg rustig blijft... maar zelfs al hadden we 's nachts een grote piek (naar boven of beneden, maakt niet uit: een piek is een positieve verbetering in activiteit) dan hadden we niet gezien... Het regende de hele nacht uit dikke, dikke bewolking...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten