16 oktober 2018

naar Kroatië (dag 15)

Het heeft weer even geduurd vooraleer er weer een reisverhaal van onze reis door Montenegro, Bosnië & Herzegovina en Dubrovnik gepubliceerd werd... maar we hadden het ofwel te druk, kozen ervoor iets anders te doen, of hadden geen zin om het bericht (af) te maken... maar dan hier toch nog het verslag van dag vijftien (van zeventien):

Op zaterdag 29 september '18 verlieten we Neum en daarmee ook Bosnië en Herzegovina. Daarna zouden we nog twee dagen in Kroatië doorbrengen.

Ons eerste bezoek van die dag was aan het stadje Ston. Dit stadje is bekend om zijn oesters, zouthandel en de "Europese Chinese Muur".

In de 14e eeuw startte men aan een stadsmuur. Op z'n "langst" was deze 12 km lang. Momenteel is ze nog steeds, wel enkele keren gerenoveerd na aardbevingen, 5,5 km lang en zijn nog vele vestinggebouwen overgebleven. Tussen Ston en Mali-Ston (=Klein-Ston) ligt een heuvel (foto 1). Onder andere hierover lopen de oude stadsmuren, best indrukwekkend om zien! Johan beklom ze, Ine zat op dat moment op een terrasje. Ine had graag mee gegaan, maar aangezien ze wist dat ze later op de dag nog héél véél trappen zou moeten doen, paste ze toch maar...

Na Ston reden we nog verder, langs de Dalmatische kust, naar het zuiden. We stopten in Trsteno en gingen er naar het arboretum (info).
Het 'park' (eigenlijk is het de tuin van een zomerresidentie van een rijke familie patriciërs) werd rond 1500 n.Chr. ontworpen. In eerste instantie werd er een aquaduct geplaatst om de tuinen te irrigeren. Dit hoge bouwwerk is nog steeds in gebruik, maar is ondertussen uit het zicht verdwenen door al de hoge bomen die er ondertussen staan.

In het derde en vierde seizoen van de serie 'Game of Thrones' werd het arboretum als decor voor de tuinen van "King's Landing", de thuis van "Huis Lannister", gebruikt... en ja, we herinnerden ons enkele scènes die er opgenomen zijn. We zijn immers fans van de serie.

Eigenlijk buiten het arboretum, namelijk op de centrale markt van Trsteno, staat de trots van hun collectie: twee oriëntale platanen. Ze zijn meer dan 500 jaar oud, zijn unieke exemplaren in hun soort in Europa, zijn beide ongeveer 45/60 m hoog en hun stammen zijn 5 meter in diameter... Gi-gan-tisch!

...en dan was het tijd om naar onze slaapplek van de daaropvolgende twee nachten, en meteen laatste reis-/vakantienachten, te rijden... en dat was een appartement tegen één van de heuvels rondom Dubrovnik... en dat bleek een héél goede keuze te zijn! 
Het appartement had, vanop het balkon, zicht op de oude stad van Dubrovnik!
De oude stad lag op 10 minuten bergaf en op 20 à 25 minuten bergop wandelen van het appartement!

Voor deze middag in Dubrovnik hadden we besloten dat we de oude stad, de vestingstad Dubrovnik, nog niet zouden gaan verkennen. Daarvoor was te weinig tijd. Deze dag bezochten we het Gradac ParkFort Lovrijenac en "Blackwater Bay", alle net buiten de oude stad.
Wat ons meteen opviel toen we snel door de oude stad snelden om naar onze bestemmingen te gaan, was steeds hetzelfde beeldje op verschillende muren van de stad, namelijk van de beschermheilige van Dubrovnik, "Sveti Vlaho" of in het Nederlands "Blasius van Sebaste", grappig "kereltje"...

Park Gradac viel eigenlijk wat tegen. Als park stelt het weinig voor. Het was de locatie voor de "Purple Wedding"/"Paarse Bruiloft" van Game of Thrones, die aflevering waarin Joffrey Baratheon trouwde met Margaery Tyrel en op zijn huwelijksfeest, na o.a. een optreden van Sigur Rós! (filmpje), vermoord wordt... enkel de grote lege plaats waar alles in scene gezet werd, is er te zien... zelfs de bloemen-en plantenperken zijn niet echt...


Fort Lovrijenac is een groot fort dat net buiten de "oude stad" ligt. Van op het fort zie je de hele oude stad met een groot gedeelte van de stadsmuren (foto 3)... Prachtig!
Veel meer is er in het fort eigenlijk niet te zien, maar het was zeker het bezoek waard!
Het fort is in Game of Thrones de verblijfplaats van de Baratheons "Red Keep"/"Rode Burcht". Het fort krijgt in de serie (digitaal bijgevoegd) extra torens, torentjes, gebouwen, ingerichte ruimtes ed. die er "in het echt" niet zijn.

Tussen Fort Lovrijenac en de oude stad ligt een klein haventje. In Game of Thrones wordt het "Blackwater Bay"/"Zwartwaterbaai" genoemd. In de serie komt het vaak in beeld maar is het, zoals alles "bijgewerkt". Onder andere Sanza vlucht van hier, maar het is ook de plaats waar Stannis Baratheon King's Landing binnendringt, met hulp van Tyrion Lannister (seizoen 2) in een poging om "zijn troon" op te eisen (info).

Na een terrasje, het zal zo'n 27° zijn geweest in Dubrovnik, kuierden we wat rond in het prachtige oude centrum zonder echt al uit te zoeken wat voor moois we zagen. Het was immers nog te vroeg om al gaan te eten en om op-en-neer naar het appartement te lopen, was dat écht te veel klimwerk ;o)
We gingen, eens etenstijd, suggesties van onze reisgids volgend, op zoek naar een plekje in een restaurant. Dat duurde even want 1, er waren nog veel toeristen en 2, die gingen natuurlijk ook op zoek naar een betaalbaar restaurantje. Enfin, uiteindelijk belandden we in een restaurantje waar we, na het zien van reclame ervan, meermaals met de naam gelachen hadden "Taj Mahal", een Bosnisch restaurantje...
ja, we aten Bosnisch in Kroatië... niet iedere Kroaat zou daar mee kunnen lachen... :-(

Eens terug op ons appartement hadden we gehoopt een prachtig verlichte oude stad te zien van op ons balkon... maar dat viel toch wat tegen...
...maar één ding was zeker: de volgende dag zou een héél mooie zijn want de oude stad van Dubrovnik is werkelijk prachtig!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten