15 oktober 2017

Rondreis Ethiopië : Dag 3 = 2 oktober 2017

De ochtend van 2 oktober jl. verlieten we Addis Ababa voor de eerste keer tijdens deze reis. We startten onze reis richting het zuiden van Ethiopië. Eén ding was zeker: we zouden het frisse Addis (door zijn hoogte en het langere regenseizoen) inruilen voor warmer weer.

Shelly, die maar van naam veranderde naar Sally omdat Shelly blijkbaar prostituee betekent in het Amhaars, ging ook met ons mee. Zij is een Australische vrijwilligster die een project (info) op een school voor doven gaat doen. Aangezien die school een week later als de andere scholen, die die dag startten, van start zou gaan, kon ze met ons meer om een stukje Ethiopië te ontdekken.

Na een lang stuk rijden, gingen we lunchen in een restaurant/lodge aan het Langanomeer. Net na het eten begon het wat te regenen waardoor we besloten niet langer te blijven en gewoon weer verder te rijden naar de volgende bestemming. Dit was een lodge die in opdracht van Haile Selassie gebouwd werd. Jos, onze reisorganisator en tevens veel met reggae bezig, gaat er met King Shiloh Sound System (NL) en anderen in februari een soundsystemfestival (info) organiseren. Hij moest nog een en ander uitzoeken, maar had ook graag Johan zijn mening over de locatie, het plaatsen van de twee podia en dergelijke. Johan had meteen heel wat ideeën om met Jos te delen.

Daarna reden we door naar de stad Shashamane. Deze stad werd gevormd uit landgoed dat Haile Selassie openstelde voor buitenlanders die zich in Ethiopië wilden vestigen. Veel Rastafari gingen op dit aanbod in. Voorheen trokken zo’n 2.000 Rastafari naar deze stad. Momenteel zijn er nog een achthonderdtal over. Het zijn voornamelijk Jamaicaanse rasta’s, maar eigenlijk komen ze vanuit heel de wereld naar dit “beloofde land”. Hiermee maakten zij de terugkeer naar hun oorsprong, zoals in vele reggae-songs gezongen, bejubeld en gewenst wordt, écht waar…

Het was al bijna donker toen we incheckten in het ‘Lilly of the Valley Hotel’, een hotel gerund door rasta’s. Na een douche gingen we op bezoek bij een rasta, Ras Kawintseb, thuis. Nadat we er wat praatten over de reden van zijn verhuis naar Shashamene en de problemen van “Babylon” (rasta-/reggae-slang voor alles wat slecht is in het Westen/in de wereld) aten we met z’n allen injera met lekkere groentesaus. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten