15 oktober 2017

Dag 4: 3 oktober : Meer Shashamane

We ontbeten bij Rasta Julian. Julian heeft in zijn jonge jaren vele Jamaicaanse reggaeartiesten begeleid tijdens hun tournees. Zo toerde hij met Bob Marley & the Wailers, Culture, The Abassinians enz. de wereld rond. Op dit moment is hij een van de Rasta’s die zich gesetteld heeft in Ethiopië. Julian is een uitstekend kok. Bijzonder dat hij bij zijn thuis in toch wel primitieve omstandigheden nog hygiënisch en lekker kan koken! Typisch aan de compound waar Rasta’s in wonen, zijn de groentetuinen. Zij eten zo veel als mogelijk vers. Volgens Julian zijn de Ethiopiërs het niet gewoon om groenten te kweken. Voor hen is het geen dagelijkse bezigheid voor hen en is hun bekommernis om de groei en bloei van de gewassen niet groot, waardoor zij niet de beste resultaten bereiken in de erg vruchtbare bodem in de regio.

Na het ontbijt gingen we bij Teddy Dan langs. Hij is een reggae-artiest die ook al regelmatig in Europa optrad. Naast zanger is hij ook een erg goed kunstenaar zagen we aan, in en rondom zijn woning. Eerst liet hij schilderijen zien, daarna vertelde hij het verhaal van zijn mooie muurschilderingen met reliëf en als laatste bezochten we een kamer in zijn huis vol met zijn kunstwerken. Er werd veel over zijn werk, reggae, festivals ed. gepraat en Johan kocht er ook nog de laatste plaat die hij uitbracht… Grappig: de plaat is in twee Belgische studio’s opgenomen… zijn wij helemaal naar Ethiopië gereisd om die plaat te kopen… (foto 1)

Na de lunch, ook bij een Jamaicaan thuis, en wat rust gingen we langs bij een bijzonder leuk en zinvol project in Shashamane. Een jonge producer, die opgroeide in Shashamane met zijn rasta-ouders die vanuit het VK naar Ethiopië trokken, maar jaren geleden met hun kinderen weer terug naar de VK trokken, keerde terug naar Ethiopië. Hij richtte, naast zijn baan als producer, een kleine muziekstudio op en houdt op die manier jongeren na school van straat en laat hen zinvol bezig zijn. Er zijn heel wat muzikale talenten die na school bij hem komen spelen/zingen ed., maar hij heeft ook enkele andere bezigheden voor de jongeren die liever iets anders willen doen (bv. een moestuin onderhouden). Hij liet, vol trots op de jongeren, verschillende nummers horen. Toen we een recent clipje dat werd opgenomen aan het bekijken waren, kwamen net ook enkele jongeren binnen (foto 2).

Als laatste op het programma van de dag stond “Wondo Genet” (Foto 3 & 4). Dit is een natuurgebied buiten Shashamane. Hier maakten we een wandeling naar de natuurlijke warmwaterbronnen, zagen enkele natuurlijke warmwatervallen en -poelen die vol badende Ethiopiërs zaten en we gingen zelf ook in het heerlijk warme, blijkbaar ook helend, water. We gingen echter niet in de natuurlijke poelen, maar kozen ervoor om in de aangelegde zwembaden te gaan. Hier waren ook omkleedruimtes en douches, wat bij de natuurlijke poelen niet het geval was... Ja, preuts... maar er stonden sowieso al toeschouwers klaar...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten