13 oktober 2017

Dag 2: 1 oktober 2017 / 21 september 2010

Ethiopië gebruikt een andere kalender dan wij. Zij hebben ieder jaar twaalf maanden en daar komen nog vijf à zes dagen per jaar bij (info). Op die manier was het, toen het voor ons 1 oktober 2017 was, voor de Ethiopiërs nog maar 21 september 2010. September is overigens hun eerste maand. Ze hebben dus recent nog Nieuwjaar, op 11 september, gevierd in Ethiopië. Ethiopiërs gebruiken ook andere tijden dan ons: voor hen beginnen eindigt een dag om, in onze tijd, zes uur ’s ochtends… Gelukkig weten ze dat anderen hun kalender en tijden niet volgen en maken ze het buitenlanders meestal gemakkelijk door al een vertaalslag te maken…

Enfin, 21 september… Op de 21e van iedere maand wordt Maria, moeder van Jezus, vereerd en aanbeden. Twéé keer per jaar is die viering extra uitgebreid… en jawel, dat is o.a. de eerste 21e van het jaar, op 21 september dus! Toen we vanuit het hotel, om iets voor 9, met gids Ras Sam richting het “Entotogebergte”, vlak buiten Addis Ababa, vertrokken, zagen we meteen al veel mensen, voornamelijk vrouwen, in witte of beige traditionele kleren… en het viel op dat het heel druk was in de richting waarheen wij reden… Wij reden naar het oude paleis van Keizer Menelik II, dat achter de kerk voor de Heilige Maria ligt… Yep, die heilige Maria die deze dag extra vereerd werd…


Toen we al twee uur aan het aanschuiven waren, besloten we, zoals velen, te voet verder te gaan. Het verkeer stond volledig vast! We wandelden nog zo’n twintig minuten tussen aanschuivende auto’s door, eer we te zien kregen waarvoor al die mensen er waren : De kerk voor de Heilige Maria. Het leek wel alsof we op een festival waren! Er liepen duizenden mensen rond, er stonden groepjes mensen rond een muzikant, er waren overal eetstalletjes en vele verkoopstandjes.

Na een bezoek aan een museum over Menelik II en de (gewonnen) slag tegen de Italianen, begaven we ons tussen de kerkgangers. Op dat moment was het heel erg druk tussen de vrije ruimte tussen de muren en de kerk. Toen het begon te regenen, brak er wat chaos uit want iedereen wilde weg… terwijl er buiten de muren ook geen schuilplaatsen waren, maar enfin… na wat gedrum raakten we toch voorbij de kerkgangers om naar het oude paleis van Menelik II te gaan bekijken. In dit paleis werden de plannen beraamd om de slag tegen de Italianen in te zetten en het was meteen ook de startplaats van deze slag.

Onze rastagids, Ras Sam, vertelde hoe het lemen paleis gemaakt werd… De Ethiopiërs gebruikten geen paardenurine, zoals dit vroeger bij ons gebruikelijk was, maar gebruikten eieren! Eieren waren in die tijd immers van geen belang. Ze zouden pas later voedsel worden nadat ze van de Italianen afkeken dat deze eetbaar waren. Een andere anekdote die Ras Sam ons vertelde was over een grote eucalyptusboom die op het domein rond het paleis geplant was. Deze werd door Haile Selassie geplant. Om deze reden trekt de boom rastafaris aan. Ze knuffelen de, ondertussen dikke en grote, boom.

Eens terug in het busje was het weer aanschuiven tot beneden aan de voet van het “Entotogebergte”. Het was ondertussen 15:30 à 16 uur geworden en we moesten nog gaan lunchen. Dit deden we in een authentiek restaurantje. Ter ere van het Mariafeest lag er gras en gele bloemen over de vloer verspreid. We aten heerlijk romige “tegabino shiro”: een vegetarische dikke saus op basis van kikkererwten en allerlei kruiden met injera. Als dessert gingen we nog een lekkere “juice-mix” drinken (guave, aardbei, banaan en een klein beetje chocoladesaus).

Omdat het al laat was en ons bezoek aan de Entotobergen véél langer had geduurd dan voorzien was, konden we geen andere zaken meer bezoeken in het centrum van Addis Ababa. Deze werden ‘doorgeschoven’ naar één van de volgende momenten dat we tijdens onze reis in Addis zouden zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten