28 oktober 2017

16: Naar Aksum

Opnieuw hadden we een binnenlandse vlucht met https://nl.wikipedia.org/wiki/Ethiopian_Airlines. De vlucht van Lalibela naar Aksum van zondag 15 oktober '17 vertrok een half uur te laat en duurde een half uur... Aksum ligt maar zo'n 400 km noordelijker dan Lalibela, maar de weg er naar toe zou erg slecht zijn waardoor vliegen echt wel een betere optie was.

Het was al middag toen we aan onze rondleiding van Aksum begonnen. 
Aksum was van ongeveer de eerste tot de tiende eeuw na Christus een belangrijk koninkrijk in de regio. Het Koninkrijk Aksum omvatte toen een gedeelte van noord-Ethiopië, west-Jemen, oost-Soedan en heel Eritrea.

We startten onze rondleiding bij de steles of obelisken van Aksum. Koningen werden begraven in mausolea met daarboven steles/obelisken. In eerste instantie waren dit op de grond liggende, onversierde obelisken. Later werden ze rechtop gezet en werd er geëxperimenteerd met de vorm van de top. In de vierde eeuw zijn ze hoge obelisken, van meer dan 20 meter hoog, gaan maken. In de oudste van drie zijn drie zijdes bewerkt. De andere twee zijn aan alle vier de zijden bewerkt. Ze zijn allen zo vormgegeven dat het lijkt alsof er onderin een toegangsdeur is en er etages zijn met ramen. Maar dit zijn valse deuren en ramen. De laatst geplaatste obelisk is gevallen en in enkele stukken gebroken. De legende zegt dat dit door tegenstanders van het koninkrijk Aksum is gedaan. Archeologen zijn van mening dat de voet die voorzien was, veel te kort was voor een dusdanige lengte van obelisk.
De tweede grootste obelisk werd in 1937 tijdens de Italiaanse bezettingsperiode gepikt door de Italianen. Na veel gedoe werd de obelisk pas in 2005 teruggegeven (info).
In het museum bij de steles/obelisken werden we door een archeologe ingelicht over de geschiedenis van Aksum. Zij vertelde onder andere ook dat er grote paleizen van Kaleb (6e eeuw na Chr.) en de Koningin van Sheba (2.500 jaar geleden) moeten zijn geweest. Er zijn hier immers documenten over gevonden. Opgravingen leverden echter weinig resultaat op.


Na de lunch reden we langs het zwembad van koningin Sheba. Dit werd door Sheba gebruikt om te baden. Tegenwoordig wordt het ook nog gebruikt om zich in te wassen, om water uit te halen om de auto te wassen en de dieren drinken te geven enz. Er zouden ook geneeskrachtige krachten in het water zitten. Tijdens de drie "natte" maanden van het jaar, de zomermaanden, vult het 'zwembad' zich. Het zou nog nooit helemaal leeg geweest zijn (info).
Alvorens we naar de tombes van Kaleb gingen, stopten we ook nog aan de "inscripties van Ezana" uit de vierde eeuw, waarop in het Sabaans, Ge'ez en Grieks beschreven staat hoe het christendom zich ontwikkelde.


We bezochten de overblijfselen van het paleis van koningin van Sheba. Ze zou er samen met al haar slaven gewoond hebben. Aan de andere kant van de huidige straat liggen duizenden slaven begraven. Deze zijn niet die van Sheba want zij leefde veel eerder. De grond waar de massagraven liggen, mag door de plaatselijke boeren bewerkt worden.

Er wordt gezegd dat de "Ark van het Verbond" in Aksum - voorheen en nog steeds - bewaard wordt, althans dat zeggen de Ethiopiërs. Onze gids bracht dit helemaal niet ter sprake... tot we er op het einde van onze tour dan maar zelf naar vroegen. Blijkbaar was er een bijzondere viering gaande in de Kathedraal van onze heilige Maria van Zion waardoor we er niet naar toe konden (en daarom moest er dan maar beter niks over gezegd worden, vond de gids!???). Omdat we wel nog wilden zien waar dit was, reden we dan toch nog langs de kerk van waar we, door de omheining de kapel waar de Ark opgeslagen ligt, konden zien... We stonden opnieuw bij de obelisken, waar we de tour begonnen... niet enkel hierom vonden we de gids echt slecht... hij was weinig inspirerend, vertelde vijf keer hetzelfde en las informatieborden letterlijk af... 
Die kapel met de Ark bezoeken, kan overigens sowieso niet. Enkel één priester heeft toegang tot deze kapel. Eens hij deze taak op zich genomen heeft, mag hij het domein van de kapel nooit meer verlaten... Hopelijk is die Ark er dan ook écht, anders is het een héle opoffering, voor niks...

's Avonds regelden we al een ontbijtje voor 's anderendaags...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten