06 april 2024

Paasdag 2024

Tijdens de eerste uren van Paasdag 2024 werd de klok verzet. Dit maakte dat het al laat was eer we wakker werden en vooraleer we gingen brunchen, eigenlijk lunchen.

Op zaterdag was het erg mooi en zonnig weer geweest. Deze zondag was erg grijs en af en toe viel er een druppeltje, maar een bui zat er ook weer niet in, althans niet terwijl wij buiten waren en/of waar we waren.

We waren naar Noord-Londen getrokken, bij Finsbury Park, om nieuw werk van Banksy te gaan bekijken. Van deze streetartkunstenaar hadden we enkele weken eerder, in Bristol, ook al enkele werken gezien. En we zijn al lang "fan" van zijn werk. Dit nieuwe werk werd in de nacht van 18 maart '24 op de zijkant van Hornsey Road 390 gezet. Spijtig genoeg werd er al snel witte verf tegen gegooid. Hierdoor werd er een plastieken wand vlak voor de muur gezet... en ondertussen staan er hekken en andere houten constructies... om het werk te beschermen tegen vandalisme... en toerisme... Helaas! Op dit moment zie je eigenlijk amper nog het hele werk... dat een aanklacht is tegen de klimaatverandering. 

Hieronder zie je een prentje van tijdens de eerste dagen van het werk, daarnaast een foto van ons, hoe het'r nu dus uitziet... omdat anderen zich blijkbaar niet kunnen gedragen...


Tijdens ons vorige bezoek aan Londen waren we naar Tate Modern gegaan omdat we nog eens naar de werken van (Amerikaan) Rothko wilden gaan kijken. Toen was de hele "Rothko room" vervangen met andere kunstwerken omdat de werken op uitwisseling waren. Omdat Youri ons zei dat hij, nog niet zo lang geleden, de hele Rothkokamer in Tate Britain gezien had, en wij nog nooit in Tate Britain waren, gingen we ook eens in dit (gratis) museum neuzen. 

Tate Britain, tot 1932 de National Gallery of British Art en daarna de Tate Gallery geheten, is gehuisvest op het terrein van de voormalige gevangenis Millbank Prison. Het hoofdgebouw heeft een classicistische zuilengalerij en een koepelgewelf. De bouw ving aan in 1893 en het museum werd geopend op 21 juli 1897. Het museum werd in 2000 omgedoopt in "Tate Britain", vanwege de opening van Tate Modern aan de andere oever van de Theems. De exposities zijn nu toegespitst op Britse kunst van 1500 tot nu.

We volgden de juiste richting van, soms een doolhof, aan verschillende kamers. Zo startten we bij de oudste werken. Werken uit de tijd van de renaissancebarokromantiek en het neoclassicisme spreken ons weinig aan... al hebben deze periodes natuurlijk wel interessante kunstwerken voortgebracht... ze zijn, wat ons betreft, te 'natuurgetrouw' en spreken de verbeelding niet aan... en zijn zeker te godsdienstig. 
Vanaf het impressionisme, vanaf het einde van de 19e eeuw, vinden wij het interessant. Dat is eigenlijk de periode waarin de voorlopers van de "moderne kunst" startte. Dit is ook de periode (en later) waarop Tate Modern zich richt, vandaar dat we daar regelmatig heen gaan en nog niet naar Tate Britain gingen.

Enfin, we zagen heel wat interessante werken! En zelfs één Rothko, maar geen Rotkokamer. We sloten ons bezoek aan Tate Britain af met een stuk taart (Ine) en scones met jam en clotted cream (Johan).

Vervolgens namen we de metro naar Old Street, in het oosten van Londen. Terwijl we onderweg waren naar een evenement van Jazz train in café Rolling Stock passeerden we nog wat mooie streetart (waar Oost-Londen om gekend is).
Jazz train organiseert iedere zondagnamiddag een gratis concert. Paaszondag was dit een concert van de The Altones, een band die soul, reggae en ska in het genre van de jaren '60 brengt, geen Jazz dus (Filmpje 1 & Filmpje 2). De band bracht eigen nummers maar ook covers.

Nadien gingen we in een pub eten. Johan nam fish and chips, Ine een kippenburger... én een sticky toffee pudding!
Youri en Johan gingen nadien nog naar een andere pub, in de buurt van ons hotel. Ine trok naar het hotel voor alweer een laatste nacht in Londen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten