12 december 2023

Typisch Siciliaans

"Teste di Moro" (Moorse hoofden) 
Over heel Sicilië zie je, in toeristische winkeltjes maar ook in de exclusievere winkels, bloempotten in de vorm van een mannen- en vrouwenhoofd (voorbeelden). 
Dit komt voort uit volgende legende: 
"Er was eens een jonge Siciliaanse die alle dagen thuis doorbracht en altijd in de weer was met haar planten op het balkon. Op een dag liep een Moorse man – zoals de islamitische bevolking van Sicilië genoemd werd – langs haar huis. Hij was op slag verliefd toen hij haar zag. De verliefdheid was wederzijds, maar al snel kwam de jonge vrouw erachter dat haar nieuwe geliefde binnenkort terug naar het Oosten moest, waar zijn echtgenote en kinderen op hem wachtten. De Siciliaanse kon niet verdragen dat ze haar geliefde kwijt zou raken, wachtte tot het nacht was en vermoordde hem in zijn slaap. Zijn hoofd gebruikte ze als pot voor een basilicumplant op haar balkon; zo had ze hem voor altijd bij zich. Haar tranen deden de basilicum groeien. Zó goed dat alle buren haar voorbeeld wilden volgen en ook zo’n plantenpot lieten maken. Maar dan van keramiek.

"Trinacrie of Triskelion" 
Op de vlag van Sicilië maar ook als wandversiering zie je in het Siciliaanse straatbeeld heel vaak het beeld van een driebenig figuur terugkeren. 
De betekenis hiervan is deze: 
Een triskelion is een symbool bestaande uit 3 gebogen mensenbenen, drie verbonden spiralen of elk symbool met driemaal rotatiesymmetrie. Het is het symbool van (onder andere) Sicilië. De vorm heet trinacrie, naar Trinacrium (de Romeinse naam voor Sicilië), waarmee de driehoekige vorm van het eiland weergegeven werd. Men legt de betekenis als volgt uit: hoe de figuur ook gedraaid wordt, zij zal nooit knielen. De triskelion staat aldus voor onverzettelijkheid en vrijheidszin. 
De Siciliaanse triskelions geven drie rennende benen weer, gebogen bij de knie, samenkomend bij het kruis en met drie korenaren. De korenaren (of een andere plant) symboliseren de vruchtbaarheid van het eiland. In het midden van de figuur zie je de 'Gorgo', een baardig mannenhoofd, een zon of een vrouwenhoofd afgebeeld, omringd door slangen met aan weerszijden vleugels. Er wordt ook gezegd dat het vrouwenhoofd Medusa is, een godin van de onderwereld.

"Pigna Siciliane"
 (Siciliaanse dennenappels)
En dan waren er ook nog de "dennenappels" die overal stonden, maar voornamelijk op de hoeken van de balkonrails.
"de dennenappels zijn een symbool van vruchtbaarheid, welvaart en overvloed. De dennenappel is altijd een synoniem geweest van goede wensen die de symbolische betekenis van levenskracht, onsterfelijkheid en goddelijkheid belichaamt. Verondersteld als een symbool van de berg, de verblijfplaats van de goden, vertegenwoordigde het al in verre tijden in de Middellandse Zee goddelijkheid en werd het na verloop van tijd een embleem van speculatieve en filosofische verheffing. Vanwege de overvloed aan zaden was het een duidelijke herinnering aan vruchtbaarheid en levensgenererende kracht. Maar de dennenappel is ook een symbool van de vruchtbaarheid van de geest die ideeën van vernieuwing en groei voortbrengt, aangezien zijn eivormige vorm wordt geassocieerd met de pijnappelklier van het menselijk brein. Het werd ook vaak geassocieerd met het kosmische ei, met nul en dus met de geboorte en schepping van de mensheid. Vrucht van de dennenboom, een groenblijvende dennenappel, neemt ook de betekenis aan van een lang leven en eeuwigheid, waardoor balkons worden verrijkt en vaak op de pilaren van de toegangspoorten van oude adellijke villa's en tuinen wordt gekroond".
En nu met de kerst zijn er speciale dennenappels te koop: gouden en zilveren...

en neen, we brachten geen van alle mee naar huis...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten